România, pe ultimul loc în Europa la igiena dentară. Obiceiul greșit format la adolescenți
România este pe ultimul loc un Europa în ceea ce priveşte igiena dentară. Prea puţini români folosesc în mod regulat pasta şi periuţa, iar în cabinetele stomatologice ajung rar sau niciodată.
Nu e de mirare ca problemele cu dantura apar încă de la vârste fragede. Pentru că prevenţia este importantă, acum, în perioada vacanţei, copiii din Bucureşti pot merge la cabinetele stomatologice din şcoli, pentru consultaţii şi tratamente gratuite.
De câţiva ani, o adolescentă are probleme cu dantura. Mănâncă multe dulciuri şi nici nu îşi curăţă întotdeauna dinţii de două ori pe zi, aşa cum i-a recomandat medicul.
Andreea Nicolae, elevă: "Doar seara, de cele mai multe ori pentru că dimineaţa nu am timp, trebuie să îmi fac ghiozdanul.."
Nu este un caz izolat. 3 din 4 copii au carii, iar de vină, cred doctorii, sunt în primul rând părinţii, care îi lasă pe cei mici să mănânce dulciuri în exces şi nici nu-i ajuta să facă din curăţarea dinţilor o rutină.
Alex Lupu, elev: "Colegii mei veneau la cabinet ca să chiulească de la ore."
În vacanţa de vară, elevii din Bucureşti pot merge la cabintele stomatologice din şcoli pentru consulatii şi tratamente gratuite. În Capitala sunt 150 de cabinete stomatologice în grădiniţe, şcoli şi universităţi. Au fost modernizate în ultimele luni, iar investiţia se ridică la aproape 3 milioane de lei.
Monica Burlacu, medic stomatolog: "Am o medie de 10 consulatii pe zi. Putem face intervenţii simple, nu complicate, nu punem aparate dentare."
Însă problemele dentare se agravează o dată cu înaintarea în vârstă, dacă nu sunt tratate corespunzător.
19 la sută dintre români nu se spala pe dinţi nici măcar o dată pe zi, cei mai mulţi stau în mediul rural și motivează că nu au timp sau un spaţiu adecvat unde să facă asta.
Costurile prea mari ale tratamentelor stomatologice îi decurajează pe mulţi dintre cei cu probleme dentare.
Alt motiv întemeiat ar fi şi criza de personal: doar 12% dintre stomatologi lucrează în mediul rural, iar sumele decontate de stat pentru tratamente sunt mult prea mici. Deocamdată, autorităţile din sănătate nu au în vedere un program naţional pentru prevenţie stomatologică.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!