Doar 12% din dentiştii români lucrează în cabinetele de la sate. Proiectul salvator
Cabinetele stomatologice mobile ar putea rezolva problema lipsei de dentiști din mediul rural. Cel puțin așa crede un deputat USR, care a depus în Parlament un proiect legislativ pe această temă.
Lipsa medicilor stomatologi este acută, mai ales la sate, unde unii localnici ajung rar la un control de specialitate.
La 9 ani, Sara nu se mai teme de medicul stomatolog. A înţeles că este foarte important pentru sănătatea ei să aibă grijă şi de dantură.
Sara: „Aici, la şcoală, sunt doamnele foarte bune şi nu mi e frică. Mă spăl pe dinţi dimineaţa şi seara.''
Elevă: „Mă spăl de două ori pe zi şi uneori când ies la întâlnire sau cu fetele şi în timpul zilei.”
Simona Pleșea, medic stomatolog: „Este important pentru a preveni cariile care pot duce la pierderea dinţilor.”
Prea puţini copii au, însă, norocul de a avea un cabinet stomatologic în şcoală. În Capitală sunt 120, iar la nivel naţional doar 430 pentru cele aproape 15.000 de şcoli şi grădiniţe de stat.
Marian Banu: „Începem o campanie pentru sănătatea orală.”
O astfel de campanie ar trebui să fie făcută la nivel naţional. România este pe ultimul loc în Europa când vine vorba de consumul pastei de dinţi. Și, de aici, apar automat problemele cu datura. Situaţia este foarte gravă mai ales în medicul rural, aolo unde nu sunt nici suficienţi medici stomatologi. Doar 12 la sută din dentiştii români lucrează în cabinetele de la sate.
O deputată USR vrea să rezolve problema cu ajutorul cabinetelor stomatologice mobile. Deocamdată, doar un ONG merge prin ţară cu un astfel de cabinet stomatologic mobil. Medicii voluntari au controlat copiii din spitale sau de la sate.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, copii, cabinet stomatologic, mediul rural,
Dată publicare:
25-02-2018 20:06