Romania, pe locul 2 in Europa la consumul de antibiotice. Campania lansata de Ministerul Sanatatii pentru a stopa fenomenul

Ultima actualizare: 24-11-2016 07:04
Romania, pe locul 2 in Europa la consumul de antib...
Ministerul Sanatatii a demarat campania Nu lua ant...

Inca o statistica sumbra atrage atentia asupra Romaniei. Suntem pe locul 2 in Europa la consumul de antibiotice, dupa Grecia, iar autoritatile spun ca cele mai multe medicamente sunt luate in afara spitalelor.

Medicii le prescriu prea usor, iar unele farmacii inca le mai vand fara reteta. Consumul excesiv de antibiotice provoaca aparitia unor bacterii rezistente, imposibil de invins cu tratamentele existente.

''Cateodata este nevoie, pentru ca risti sa se agraveze acea afectiune si atunci poti ajunge la situatii mai grave, cu alte pastile nu se vindeca pur si simplu. In doua - trei zile e gata. Altfel, nu. Si sunt mai ieftine. Foarte ieftine.” Acestea sunt doar doua dintre motivele invocate de romanii care se trateaza cu antibiotic, dupa ureche. Din pacate, pacientii au de partea lor medicii care il prescriu cu prea mare usurinta si fara o analiza de sange rapida, necesara pentru confirmarea diagnosticului.

Vlad Voiculescu:''Prescriptorii recomanda antibiotice inutile din mai multe motive: lipsa informatiilor medicale actualizate, la presiunea familiei sau a pacientului, persuasiunea companiilor farma, din teama de a nu gresi in minus, de a fi culpabili daca nu le prescriu.''

Si astfel, bacteriile dezvolta rezistenta la antibiotice.

Gabriel Popescu, medic infectionist:''Consumul ridicat s-a reflectat in numarul in crestere de cazuri cu clostridium.”

Printre victime se numara pacientii internati cu probleme de sanatate grave, care au suferit interventii chirurgicale. Ei sunt tratati din start cu antibiotice puternice, de teama ca s-ar putea infecta in saloanele din spitalele romanesti.

Eugen Iancu: ''Copilului meu a fost tratat din primele secunde de internare cu antibiotice preventiv, pentru ca nu erau analize facute. In strainatate nu a mai beneficiat de acel tratament. Acolo de baza era igiena, izolarea si abia apoi antibioticul.''

Asta pentru ca occidentalii si-au dat seama de ani de zile cat de periculos este excesul de antibiotice.

Medic Viena: ''Medicii trebuie sa administreze antibiotice in urma testarii, dar sa incerce sa gaseasca alte solutii.”

25 de mii de oameni mor anual in Europa din cauza infectiilor produse de bacteriile rezistente la antibiotice. Din pacate fenomenul e raspandit si in Romania, unde 90% dintre sunt sunt consumate in afara spitalului.

Pentru a stopa acest fenomen periculos, Ministerul Sanatatii a demarat campania ''Nu lua antibiotice la intamplare''. Responsabilii vor face controale in cabinete si farmacii, ca sa vada in ce masura aceste medicamente sunt prescrise justificat si vandute doar pe reteta.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO