Romania e prima tara in topul mortalitatii infantile. Multe mame nu au fost niciodata la ginecolog
Romania ocupa primul loc in toate topurile sumbre. Suntem primii in Europa la cazurile de mortalitate infantila.
Medicii spun ca vinovate sunt mamele care in lipsa unei educatii sanitare nu se prezinta la nici un control pe toata durata sarcinii.
Cand ajung la spital, este de multe ori prea tarziu. Asa se face ca in ultima vreme tot mai multe gravide aduc pe lume copii cu probleme grave de sanatate, multi dintre ei cu teribile malformatii congenitale.
In Timis, aproape jumatate dintre femeile care urmeaza sa devina mame nu au fost luate in evidenta de medici. Mai mult, nu au facut nici macar un set complet de analize. Este si cazul Marilenei care a adus pe lume opt prunci.
"Nu am fost niciodata la ginecolog. Au fost putine probleme, dar ce sa facem, asta e", spune Marilena.
"80 la suta din urgentele cu care ne confruntam la nastere provin de la aceste femei care nu sunt luate in evidenta", spune Ioan Sas, medic ginecolog.
"Nu este vorba numai despre femei din mediul rural, este vorba si despre femei din mediul urban care nu sunt invatate, nu sunt sfatuite sa se prezinte la controale medicale periodice." - Marius Craina, director medical Maternitatea "Bega" Timisoara.
Chiar daca este asistenta medicala aceasta tanara a ignorat si ea recomandarile iar acum, are o sarcina cu probleme.
"Am aflat in urma cu doi ani jumatate ca aveam rana pe colul uterin. Inainte de asta, am considerat ca nu este chiar atat de important sa merg la un medic, avand in vedere ca nu aveam nici un simptom.", a spus Ani Oprescu, o viitoare mama.
Si la Iasi, medicii s-au confruntat cu situatii uluitoare.
"O persoana care locuieste vis-a-vis de spital a venit sa nasca la spital, era la a patra sau a cincea nastere si, cand am intrebat-o ce controale a facut, a zis ca nu a mers niciodata. Unele ridica pur si simplu din umeri.", a declarat doctorul Vlad Gheorghita de la maternitatea Elena Doamna Iasi.
Cele mai multe dintre mamele care nu au intrat nici macar in cabinetul doctorului de familie in perioada sarcinii spun ca se temeau ca trebuie sa achite consultatiile. In cazul gravidelor insa, se considera ca pacienta este asigurata, chiar daca nu a muncit nici macar o singura zi.
Astfel, orice control medical devine gratuit. Statisticile arata ca in 2009, aproape 20 la suta dintre femeile sub 30 de ani din Romania au nascut fara sa fi ajuns vreodata la o consultatie.