România duce lipsă de sânge. Medicii fac apeluri disperate pe rețelele sociale, în timp ce operațiile sunt amânate
Rezervele de sânge din centrele de transfuzii s-au redus dramatic, astfel încât, în spitale, unele operații care nu sunt urgente sunt amânate.
După perioada concediilor, numărul donatorilor a scăzut semnificativ, iar medicii din toată țara fac apeluri disperate. Cea mai mare problemă este la grupele rare, cu RH negativ.
La primele ore ale dimineții, centrul de trasnfuzii din Alba Iulia este gol. Medicii de aici au făcut apel pe rețelele sociale și i-au sunat pe donatorii cu vechime pentru a-i ruga să vină să doneze sânge.
Tatiana este asistentă medicală și donează sânge de peste 20 de ani. Acum a donat pentru o prietenă care luptă cu o boală incurabilă.
Tatiana Crișan, donator: „Știu cât este de necesar sângele în cazuri extreme și nu pot înțelege de ce nu putem să facem acest gest mic. În primul rând pentru accidentați, în al doilea rând, operații care sunt amânate din lipsă de sânge și în al treilea rând pentru bolnavii de cancer există operații care au fosta mânate tocmai din această cauză a lipsei de sânge”.
Card valoric de 66 de lei în schimbul sângelui
Rareș are 33 de ani și este donator fidel. Și de această dată a răspuns prompt apelului făcut de medici.
Rareș: „Donez cam a 40-a oară și vin destul de regulat. Erau pline holurile, acum nu prea...”.
Sângele recoltat la centrul de transfuzii din Alba Iulia ajunge și la spitalele din Cluj, Târgu Mureș sau Timișoara.
Anca Bojan, biolog Centrul de Transfuzie Sanguină Alba: „Am mai avut situații în care unele operații a trebuit să fie amânate pentru a ne putea reface stocul de sînge mai ales pentru grupele rare cu RH negativ. Pur și simplu lumea încetează să vină să doneze”.
Cei care pot dona trebuie să îndeplinească mai multe criterii, printre care să aibă peste 18 ani, să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni, să nu fi consumat băuturi alcoolice în ultimele 48 de ore. După donare fiecare primește un card valoric de 66 de lei.