Medic primar la ATI: România ar putea da naștere unei noi variante de Covid-19, cea mai periculoasă dintre toate
În contextul în care doar săptămână trecută au murit aproape 2.500 de oameni de Covid și am avut cel mai mare număr de îmbolnăviri într-o singură zi - 16.743, apar medici care spun că în Romania ar putea oricând să apară o nouă variantă a virusului.
"Ceea ce știm de când se tot schimbă variantele virale este că fiecare variantă nou-apărută a fost o variantă mai transmisibilă, cu contagiozitate mult mai ridicată. În România în acest moment, în care peste 20-25 % este rata de pozitivitate a testelor, ne arată că transmiterea virusului în comunitate este una extrem de intensă și în urma acestei multitudini de multiplicări ale virusului poate să apară o variantă virală. Întotdeauna variantele acestea virale au apărut unde nu a fost controlată transmiterea virusului. Varianta indiană a apărut atunci când erau peste 300-400.000 de cazuri pe zi. În România, la o asemenea viteză de transmitere a virusului, oricând poate să apară o nouă variantă virală", spune Radu Țincu, medic primar ATI al Spitalului Floreasca.
OMS a trimis o echipă în România
Luni au fost raportate 261 de decese, din care 238 erau nevaccinați. De la începutul pandemiei, 42.042 de persoane au murit în România din cauza Covid-19.
Alegeri 2024
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
Valul 4 al pandemiei a găsit România cu cea mai mică rată de vaccinare din Uniunea Europeană, de numai 30%, ceea ce face ca populația să devină extrem de vulnerabilă la varianta Delta a coronavirusului Sars-Cov-2.
Țara noastră are acum una dintre cele mai mari mortalități din lume cauzată de Covid-19, ceea ce a făcut să reacționeze până și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care a trimis o echipă în România pentru a vedea din ce cauză avem atât de multe decese care puteau fi evitate.