Rețeaua privată de sănătate se extinde. Pacienții pot merge mai des la doctor pentru o consultație sau o operație
În România, rețeaua privată de sănătate se extinde de la un an la altul. Așa că pacienții care își permit pot să aleagă să nu mai aștepte luni întregi pentru o consultație sau o intervenție chirurgicală.
În plus, dezvoltarea abonamentelor plătite de companii face ca oamenii să meargă mai des la doctor, chiar și pentru prevenție. Cel puțin așa arată o analiză a unui lanț de clinici private din țara noastră.
Studiul arată că în ultimul an a crescut interesul românilor pentru serviciile de screening. Iar femeile sunt mai interesate de sănătatea lor decât bărbații și merg de 2 ori mai des la medic.
În 2023, cele mai cerute consultații au fost cele de obstetrică-ginecologie, urmate de cele de pediatrie, ORL și medicina primară și dermatologie.
Conform studiului, analizele de sânge și ecografiile de tiroidă au fost cele mai accesate servicii de prevenție. Sunt urmate de testele specifice de gen: Babeș Papanicolau pentru femei și PSA - antigenul specific prostatic pentru bărbați.
Una dintre cele mai întâlnite probleme ale românilor care își fac investigații medicale o reprezintă colesterolul mare. Medicii atrag atenția că inclusiv tinerii care mănâncă sănătos și fac sport pot fi în această situație. După pandemie interesul pentru aceasta analiză a crescut.
Dr. Alexandru Badiul, medic specialist cardiologie: „Dislipidemia este o boală care nu dă simptome, deja când apar simptomele este foarte târziu, înseamnă că deja atunci au apărut complicațiile și cea mai frecventă este boala aterosclerotică, care poate duce la infarct, AVC si multe altele. Această problemă o vedem din ce ăn ce mai des la tineri, inclusiv tineri sub 30 de ani.”
Serviciile medicale sunt mai accesate în medicul urban, acolo unde există cabinete medicale, iar abonamentele oferite de companiile private îi determină pe angajati să meargă mai des la doctor.
Pe de altă parte, în acest lanț de clinici private, doar 11% din serviciile medicale sunt acoperite cu fonduri de la casa națională de asigurări de sănătate. Ceea ce înseamnă că românii au costuri serioase când vine vorba de sănătatea lor.