Reacţia unui străin când bea pentru prima dată lapte românesc. "Cum alunecă în pahar..."


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 04 Noiembrie 2018 11:51
Categorie: Stiri Sanatate

Fie că îl punem lângă cereale, îl bem simplu sau îl adăugăm în cafea, laptele face parte aproape din meniul tuturor. Există însă și dezbateri aprinse pe această temă.

Ce alegem: laptele gras sau cel cu puține grăsimi?

Nutriționiștii susțin că studiile recente arată că este indicat să mâncăm lapte gras pentru că ne oferă mai repede senzația de sațietate. Dar sunt și interdicții pentru cei care au anumite probleme de sănătate.

Un olandez, degustător de lapte, a ajuns la București în cadrul târgului Indagra și a testat lapte de la mai multe ferme autohtone.

Olandezul, care de cinci ani se plimbă în toată lumea pentru a degusta lapte, a ajuns şi în Bucureşti, unde a testat lapte de la câteva ferme din ţară. Ne dă câteva ponturi.

Degustător de lapte olandez: "Sunt două tipuri diferite de lapte. Se văd diferenţe după cum alunecă în pahar, mirosul este important. Acesta este pasteurizat, aproape sterilizat, este mult mai dulce. Eu cred că laptele e sănătos, în general, dar să nu bem prea mult. În orice caz, nu patru litri, cum obişnuiam eu să beau."

Probabil, cel mai important criteriu pe care îl avem mulţi dintre noi atunci când alegem cutia de la raft, este conţinutul de grăsime.

Degustător de lapte olandez: "Poate că ceea ce zic este împotriva tuturor celor care ţin diete, dar cred că ar trebui să bem lapte gras. Grăsimea dă un gust mai bun laptelui, mai mult volum şi sunt idei ştiinţifice, cum că laptele gras e bun pentru sănătate şi dă mai repede senzaţia de saţietate."

Nutriţioniştii recomandă tot laptele gras, însă nu şi persoanelor care au problemne de sănătate.

Adi Copcea, medic nutrtionist: "Avantajul unui lapte mai gras este legat de saţietate. Putem consuma o cantitate mai mică şi putem avea o saţietate mai mică. Persoanele care au nivel anormal al colesterorului sanguin, noi încercam să le recomandăm reducerea grăsimilor săturate, aşa încât laptele degresat ar fi mai potrivit persoanelor cu astfel de afecţiuni."

Fermieri: "De ce se caută laptele românesc la export, pentru că este mult mai bun. Laptele gras este lapte cu o proteină mare, este laptele care îţi dă o cantitate mai mare de brânză şi o calitate mai bună de brânză."

Degustătorul de lapte ne mai dă un pont: să bem un pahar de lapte cald înainte de somn, ca să dormim mai bine.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Slănina, alimentul ideal pentru zilele geroase. Cum recomandă nutriționiștii să o mâncăm
Regulile de nutriţie, determinate de reacțiile chimice din stomac. Sfatul nutriționiștilor
VIDEO PROTVPLUS.RO