Raport ONU. Omenirea a reusit impiedicare raspandirii virusului HIV. "Avem un nou obiectiv, eradicare SIDA pana in 2030"
Lumea a atins cel de-al saselea Obiectiv al Mileniului 2015, cel de a fi redus propagarea maladiei SIDA si isi va fixa pentru urmatorii 15 ani un obiectiv mai ambitios: eradicarea virusului HIV in 2030, relateaza Agerpres.
Potrivit raportului agentiei Natiunilor Unite impotriva SIDA (ONUSIDA) intitulat: "Cum SIDA a schimbat totul", ce compileaza succesele inregistrate si stabileste prioritatile pentru lupta impotriva virusului VIH pentru urmatoarele decenii, 'epidemia s-a oprit si a devenit reversibila'.
In 2014, un numar de 83 de tari, reprezentand 83 % din intreaga populatie infectata cu HIV (37 de milioane la nivel mondial), au stopat avansul epidemiei, inclusiv cateva dintre tarile cele mai afectate precum India, Kenya, Mozambic, Africa de Sud si Zimbabwe.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Un nou obiectiv se afla acum in fata noastra: sa punem capat epidemiei SIDA in 2030", a declarat seful Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, care prezinta marti, la Addis Abeba, bilantul provocarilor in lupta mondiala impotriva acestei maladii.
Incidenta SIDA in randul tinerilor a scazut cu 37 %, in timp ce 73 % dintre femeile seropozitive insarcinate primesc tratament pentru a nu-si infecta copiii, lant de transmisie care a fost prima data intrerupt de Cuba. 8 milioane de pacienti au fost salvati, conform raportului realizate de Natiunile Unite. Scopul este de a vindeca 15 milioane de bolnavi pana la finalul anului.
Printre tarile in care infestarea a scazut considerabil se numara si Senegal, unde numarul celor bolnavi a scazut cu 87%, din 2000 incoace si Zimbabwe, unde speranta de viata a crescut la 60 de ani de la 44 de ani. Un alt element care a dus la aceasta realizare este scaderea radicala a preturilor tratementului pentru SIDA: de la 1000 de dolari pe an la 100 de dolari pe an, dupa ce producatorii de medicamente au micsorat foarte mult preturile, in special in tarile sarace, scriu cei de la Financial Times.
In raport, ONU schiteaza prioritatile care ar trebui sa duca la eradicarea virusului care a ucis 39 de milioane de oameni in istoria sa si 1,2 milioane in 2014. Cresterea numarului programelor de prevenire, mobilizarea bolnavilor, eliminarea transmiterii HIV de la mama la copil, incetarea discriminarii seropozitivilor si promovarea investigatiei medicale sunt marii pasi care ar trebui sa duca la eradicarea SIDA in urmatorii 15 ani