"Pungile de chipsuri ar trebui sa contina o avertizare scrisa". Ce pericol ascund aceste gustari
Chipsurile sunt mult mai periculoase pentru sanatate decat se credea initial. Riscurile sunt foarte mari in special pentru copii, care consuma aproape zilnic aceste gustari.
Potrivit unui sondaj, in Marea Britanie o treime dintre copii mananca zilnic cate o punga de cartofi prajiti, iar doua treimi dintre ei le consuma de cateva ori pe saptamana.
Anual, un britanic mananca in medie peste 100 de pachete de chipsuri, scrie Daily Mail.
Potrivit unui studiu recent, un pachet de cartofi este echivalentul cu consumarea a 5 litri de ulei de gatit.
Potrivit lui Michael Moss, autorul cartii Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us, producatorii de chipsuri folosesc acum ultimele descoperiri in materie de chimie alimentara, pentru a determina un consum care da dependenta.
Gustul sarat al acestor gustari starneste dorinta de a consuma cat mai mult, sustine el.
Pe langa sare, acesti cartofi au o cantitate importanta de grasimi si de zahar, iar aceasta combinatie determina creierul sa considere placuta consumarea chipsurilor.
In plus, faptul ca acesti cartofi sunt foarte crocanti este de asemenea atragator, declara Moss.
Consumate in exces, aceste gustari sporesc riscul de obezitate, hipertensiune arteriala, diabet, boli cardiace si cancer.
In cazul copiilor, apare riscul de hiperactivitate, iar femeile gravide nu ar trebui sa consume deloc asa ceva, pentru ca chipsurile pot afecta dezvoltarea fatului.
Acestea contin acrylamida, o substanta descoperita initial in produsele de platic, care afecteaza sistemul nervos si distruge ADN-ul.
In cartofi, aceasta substanta ajunge in urma prepararii lor la temperaturi foarte inalte, arata un studiu realizat de Institutul Bradford de Cercetare in Sanatate.
“Aceste pachete de chipsuri ar trebui sa aiba pe ele o avertizare scrisa”, sustine John Wright, de la Institutul Braford.
Sursa: Daily Mail
Etichete: nutritie, sanatate, Chipsuri, cartofi prajiti,
Dată publicare:
09-04-2013 08:09