Noua gripa aviara. Expertii in sanatate dezvaluie cat de periculos este virusul H7N9
Pana acum cateva zile, cei mai multi dintre noi nu auzisem de A (H7N9), noul virus al gripei aviare, din cauza caruia mai multe persoane si-au pierdut viata in China.
Insa, in momentul in care au inceput sa apara rapoarte ale deceselor, expertii in domeniul sanatatii au devenit brusc interesati de acest subiect.
Potrivit Forbes, acest lucru s-a intamplat ca urmare a faptului ca, desi doar o mica parte din populatie a fost infectata cu virusul respectiv, foarte multi oameni au murit sau au avut simptome grave din cauza acestuia.
Numarul creste zilnic, noi cazuri si decese fiind raportate pe site-ul World Health Organization. Pana luni, 18 cazuri au fost confirmate in laborator, dintre care 6 decese si 4 persoane in stare critica.
Este clar ca o gripa ce omoara sau provoaca consecinte grave la mai mult de jumatate din cei infectati trebuie tratata cu foarte multa seriozitate.
World Health Organization precizeaza ca o analiza a genelor acestor virusuri arata ca, desi au evoluat din virusuri ai gripei ce infecta pasarile, acestea dau semne de adaptare la speciile mamifere.
Pana acum, nu s-au inregistrat insa cazuri in care N7N9 s-a transmis de la om la om. Toti cei care au fost infectati au avut contact cu pasari de curte. Atat gainile, cat si porumbeii pe care ii aveau au fost descoperiti infectati cu N7N9.
Au fost luate masuri in aceasta privinta, toate pietele de pasari din Shanghai fiind inchise duminica, incercandu-se stoparea raspandirii virusului. De asemenea, comerciantii au inceput sa ucida gainile infectate.
CDC afirma faptul ca virusul ar putea deveni extrem de periculos, daca ajunge sa fie transmisibil de la om la om. Sunt rugate sa fie in alerta persoanele cu probleme respiratorii care au calatorit de curand in China.
Simptome ale acestei maladii pot fi pneumonie severa, durere in piept, dificultate la respirat, febra si tuse severa. Vestea buna este ca virusul raspunde tratamentului cu Tamiflu si Relenza, medicamente ce au ajutat la combaterea virusurilor asemanatoare din trecut. Insa, utilizate in exces, aceste medicamente pot dezvolta o rezistenta a virusului la ele, spun cercetatorii.