Părinții ar putea fi obligați să facă un curs obligatoriu înainte să plece cu bebelușul acasă
Potrivit unui nou proiect de lege în Sănătate, părinţii ar urma să treacă printr-un instructaj obligatoriu ca să poată pleca din maternitate cu bebeluşul nou-născut.
Cursul va fi ţinut de un medic sau de o asistentă și va atinge probleme legate de boli, igienă, vaccinare, dar şi violența asupra copilului.
În România, șapte bebeluşi dintr-o mie mor înainte să împlinească o lună, iar unul dintre motive este nepriceperea părinţilor în a-şi îngriji sau a-şi transporta în siguranţă pruncii.
Teodora e printre puţinii copii ai căror părinţi s-au pregătit, cât de cât, pentru a o creşte corect.
Maria Diana Chirițescu, mamă: „Am fost la un curs de puericultură, mai degrabă un seminar. Acum vreau să întreb ce să fac, ce vaccinuri urmează.”
Reporter: „Știi ce înseamnă „sindromul bebeluşului scuturat?”
Mamă: „Nu, pe asta nu am citit-o.”
Noii părinţi din statul american Missouri sunt obligaţi să privească un reportaj de patru minute, înainte de a părăsi spitalul. Tratează o problemă comună şi în România, care apare în proiectul pentru instrucţia postnatală.
Filmul arată cum zguduirea copilului pentru că plânge neîncetat, de către un părinte epuizat, care are un moment de rătăcire, poate face ravagii. Creierul suferă hemoragii şi leziuni permanente, apar sângerări oculare şi orbire, fracturi de coloană vertebrală şi paralizii.
Un neonatolog ar urma să le vorbească părinţilor, individual sau în grupuri de cel mult 20, despre cum să facă faţă emoţiilor, dar şi despre vaccinare, prim-ajutor şi igienă, încă precară în ţara noastră.
Dr. Mihaela Demetrian, șef secție Neonato Filantropia: „Lipsa ori distorsionarea informaţiilor pot face rău propriului copil. Ne confruntăm cu diverse categorii de părinţi: unii care vor o naştere bio, sunt acei părinţi care refuza vaccinările şi orice fel de manevră, inclusiv baia. Încercam în primele două zile, cât stau în maternitate, să îi convingem, dar nu reuşim de fiecare dată.”
La maternitatea Filantropia se vor naşte în acest an peste 5000 de copii. Adică în fiecare zi vin pe lume 15-20 de prunci şi tot atâţia se externează. Dincolo de bunăvoinţă cadrelor medicale, nu există timp pentru a sta de vorbă cu fiecare părinte despre elemente care ţin de îngrijire şi siguranţă. Noua Lege ar pune într-un cadru oficial un demers menit să scadă riscul problemelor de după naştere.
În materialele video vor apărea motivele de prezentare în urgenţă la doctor şi felul cum trebuie transportat bebeluşul.
Ovidiu Raețchi, inițatorul Legii: „Părinţii împreună cu reprezentantul maternităţii trebuie să semneze aceste forme înainte de externare, fapt care condiţionează externarea.”
Proiectul de lege privind obligativitatea instruirii post-natale va intra curând în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaţilor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Pro TV
Etichete: lege, bebelus, proiect de lege, maternitate,
Dată publicare:
24-07-2018 07:04