Testul pentru cancerul de col uterin, gratuit doar pe hartie. Sunt bani doar pentru 1 din 38 de romance
Peste 5 milioane de femei din Romania, care au intre 25 si 64 de ani, isi pot face gratuit testul Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin. Programul national de verificare a fost reluat anul acesta.
Testarea poate fi facuta in baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie. Dar cum rar reusim sa facem un lucru bine pana la capat, banii alocati ajung doar pentru 130.000 de teste, asa ca se aplica regula primul venit, primul servit .
In cabinetele a peste 7.000 de medici de familie, dar si la 500 de specialisti ginecologi din spitalele judetene, toate femeile care au intre 25 si 64 de ani pot face gratuit testul Babes Papanicolau. Daca recoltarea probei nu se poate face in cabinetul medicului de familie, pacienta primeste un formular care ii asigura recoltarea intr-un alt centru admis.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
In Bucuresti, in multe policlinici, sunt deja afise care anunta reluarea acestui program national.
Pacienta: Am facut cand eram mai tanara... acum nu am mai venit. Stiu de el.
Reporter: De ce?
Pacienta: De jena.
"Trebuie sa depasim noi femeile acest moment si sa mergem la consult. Ramai si tu cu banii in buzunar si faci testul gratis", a spus o femeie.
"Programul de screening a inceput cu dreptul, pentru prima data cand are succes, a implicat medicii ca si consiliere cat si prelevare cei care vor", a spus doctorul Catalin Chiurciu.
Investigatia e importanta pentru ca femeile pot afla din timp ce probleme au si cum le pot trata.
Mai ales ca anual, in Romania, 3.400 de femei afla ca au cancer de col uterin. 6 dintre ele mor zilnic, rapuse de aceasta boala. Adica de 4 ori mai multe decat in restul Europei.
Pacientele primesc rezultatul dupa 30 de zile, la medicul de familie. Daca acesta este pozitiv, vor fi indrumate pentru investigatii suplimentare, daca rezultatul este negativ, vor fi reprogramate la o noua testare dupa 5 ani. Pentru fiecare test se deconteaza suma de 100 de lei, astfel ca banii din programul national ajung pentru 130.000 de paciente.
Program national pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin a inceput timid in 2012 si fara prea mare interes din partea doctorilor. Chiar si asa, din totalul celor peste 570.000 de femei care au efectuat testul, peste 30.000 au fost depistate cu probleme. Iar de la inceputul anului, cand programul a fost reluat, peste 35.000 de romance au beneficiat de analize.
"In cazul in care se reuseste aceasta performanta, incidenta cancerului de col va scadea la aproape 0", a spus doctorul Nicolae Cernea.
In timp, statul va trebui asa aloce mai multi bani, in conditiile in care sunt 5,6 milioane de femei care ar trebui sa beneficieze de un asemenea test.
Sursa: Pro TV
Etichete: cancer, femeie, col uterin, screening, program national,
Dată publicare:
05-06-2014 18:41