Primul spital acreditat din Romania. 1850 de indicatori au fost luati in calcul
Conducerea Spitalului Militar de Urgenta "Constantin Papillian" din Cluj-Napoca a primit, luni, certificatul de acreditare din partea Comisiei Nationale de Acreditare a Spitalelor (CoNAS). Stirile ProTV de la ora 19:00, live pe m.stirileprotv.ro
Presedintele CoNAS, Dan Serban, a declarat, luni, ca obtinerea acreditarii de catre spitalul clujean este "o poveste de succes".
"Acordarea certificatului de acreditare Spitalului Militar de Urgenta Cluj-Napoca, act care atesta ca este primul spital acreditat din tara, reprezinta o confirmare a faptului ca s-a putut face o institutie in doi ani si jumatate in Romania care chiar sa functioneze. Este o poveste de succes si un moment istoric pentru Romania. La acreditarea spitalului au fost luati in calcul 1.850 de indicatori, cei mai importanti fiind cei care se refera la serviciile medicale, privind infectiile nosocomiale si transfuzii. Vor urma si alte spitale din Romania pe un ciclu de acreditare de cinci ani", a spus Serban.
El a precizat ca a fost impresionat de seriozitatea conducerii unitatii medicale clujene in demersul de obtinere a acreditarii.
"Am fost impresionat de seriozitatea conducerii spitalului si de modul de respectare a circuitelor medicale in cadrul institutiei. Comisia de acreditare a constatat ca nu era respectat circuitul de separare a pacientilor septici de cei aseptici. Conducerea spitalului a luat in aceeasi noapte decizia separarii salonului de pacienti septici de cei aseptici, a fost convocat arhitectul care sa stabileasca unde va fi usa de intrare pentru salonul de septici si s-a facut lucrarea in cinci zile. A fost extraordinar, ne-a incantat faptul ca indicatorii au fost luati in serios de conducerea spitalului, astfel incat s-a redus riscul pacientilor de infectie nosocomiala", a spus presedintele CoNAS.
Comandantul Spitalului Militar de Urgenta, colonelul Camilio Coste, a declarat, la randul sau, ca procentul obtinut in ceea ce priveste indeplinirea criteriilor pentru obtinerea acreditarii a fost de 97,47, in conditiile in care pentru acreditare este necesara indeplinirea a 85 la suta din criterii.
"Ne pregatim pentru ca, in toamna anului viitor, sa devenim spital clinic de urgenta, integrat complet in viata cotidiana a Clujului", a spus Coste.
Spitalul Militar de Urgenta din Cluj-Napoca a fost primul spital din Romania care a intrat in procesul de evaluare al CoNAS la nivel national.