Primul centru oncologic pentru copii s-ar putea deschide in cateva luni. Povestile lui Cristi si Dan
In cateva luni am putea avea proiectul unui prim centru de oncologie pentru copii. Este mesajul celor de la Casa de Asigurari si din Ministerul Sanatatii, care au primit un semnal de alarma din partea medicilor oncologi, ortopezi si chirurgi pediatri.
Anual, sunt diagnosticate peste 500 de noi cazuri de leucemii si cancere la minori. Si multe ajung in fata specialistilor revoltator de tarziu.
"Am urmat curele de citostatice, nu s-a prea vazut efectul. Domnul doctor oncolog a incercat foarte mult. Au vrut sa fie mai bine pentru mine", spune un tanar.
Ramas fara bratul drept care era macinat de cancer, un adolescent de 16 ani intelege ca medicii fac tot ce pot.
"Poate nu se ajungea totusi la amputare, daca veneam atunci, de cand am vazut noi ca e ceva", spune mama tanarului.
De cand s-a dus prima oara la un compartiment de urgenta cu dureri atroce la umar si pana cand a ajuns la un consult oncologic a trecut mai mult de o luna si jumatate. O intarziere inexplicabila, care se repeta in sute de cazuri de copii bolnavi de cancer. Fiecare zi care trece le scade sansele la o copilarie fericita.
Prof. dr. Gheorghe Burnei, medic ortoped: "S-a prezentat tardiv. A pierdut timp fiindca in Romania nu exista un centru national care sa asigure acestor copii o evolutie buna, sa puna diagnosticul la timp".
Exista cateva sectii de oncologie in spitalele generaliste de pediatrie. Dar copiii sub trei ani, de pilda, nu beneficiaza de terapie cu radiatii a tumorilor. Cei mai mari sunt trimisi la Fundeni.
Dr. Cristian Scurtu, seful sectiei Oncopediatrie: "Desi radioterapie iti trebuie rar, trebuie sa ai un centru. Nu este acelasi lucru ca la adult. Trebuie sa ai un loc in care sa faci tot ce este necesar pentru pacientul respectiv".
Iuliana Iacob, mama: "Ni s-a spus ca radioterapia poate sa ne faca rau. Mai putin bine si mai mult rau".
Timp de un an, mai multi medici le-au spus parintilor unui baietel ca are dureri pentru ca s-a lovit, sau este anemic, sau are o indigestie. Abia cand a ajuns la Spitalul Marie Curie au aflat ca avea cancer osos in stadiu avansat. Urmeaza sa afle daca va fi operat. Daca da, ar trebui scoase trei coaste si o parte din plaman.
Ideea unui centru complex pentru cancer e inca la stadiul de promisiune. Pana atunci, Casa de Asigurari s-a angajat sa finanteze protezele necesare copiilor aflati pe lista de asteptare. Pentru unii este, insa, prea tarziu.
Cine vrea sa-i ajute pe cei doi copii bolnavi de cancer pot apela urmatoarele numere de telefon:
Mama lui Cristi Rostogolea, baiatul de 16 ani cu amputatie de brat - 0767 469 207
Mama lui Daniel Iacob, baiatul de 6 ani cu sarcom Ewing - 0769 436 627.