Peste 1.000 de femei vor beneficia de teste „Babeș-Papanicolau” gratuite. În ce județe ajunge caravan Fundației Renașterea
Peste o mie de femei din trei județe vor beneficia în următoarea perioadă de teste „Babeș-Papanicolau” gratuite, pentru despistarea diferitor afecțiuni.
Ințiativa aparține „Fundației Renașterea” care a lansat, miercuri, caravana mobilă de diagnostic a cancerului de col uterin. Studiile arată că în peste 80% dintre cazuri un diagnostic aflat la timp poate ajuta la vindecare completă.
„Nu am mai ajuns în ultimii 3 ani să fac un test deși eu îl facem anual, dar cu pandemia, cu medicul departe... Era momentul să refac acest test”, spune o pacientă.
„Este prima dată când am venit aici, nu am mai făcut Papanicolau niciodată. Nu sunt genul să mă duc la medic, nu sunt om bolnăvicios”, a declarat o altă femeie.
În total, peste 1.200 de femei vor avea acces gratuit la testarea Papanicolau pentru depistarea afecțiunilor ginecologice.
Timp de 12 săptămâni, Caravana Mobilă de diagnostic a cancerului de col uterin va staționa în Chitila, județul Ilfov, Agigea - Constanța și Mihaiesti, din Vâlcea.
„Sunt două cabinete medicale ginecologice, în care se preleva testul Papanicolau. Este un test ușor de făcut, nedureros, durează 5 minute și este foarte important în depistarea oricăror anomalii care nu sunt cancer. La doi ani ar trebui să își facă acest test toate femeile care au început viață sexuală”, a explicat Mihaela Geoană, președintele Fundăției Renașterea.
„Cred că motorul oricărei familii este femeia, iar dacă femeia este sănătoasă și fericită, toată lumea în jurul ei va fi bine. Incidența cancerului de col uterin și rata de mortalitate sunt foarte mari în comprație cu celelalte state ale Uniunii Europene, mai ales din cauza faptului că nu mergem să ne controlăm la timp, că nu există prevenție”, a transmis Andreea Esca.
Anual, peste 1.800 de femei mor ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală.
„Prevenția este cheia acestui succes în lupta împotriva cancerului de col uterin. Apelăm la toate pacientele, să treacă peste prejudecată jenei consultului gincologic. Boala ucide și ucide, multe paciente din jurul lor și prietene”, a declarat Alina Diaconu, medic primar ginecolog.
În România, cele mai multe femei diagnosticate cu cancer de col uterin au până în 45 de ani.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: test, caravana, gratuit, renasterea, papanicolau,
Dată publicare:
15-09-2021 19:17