Vești bune pentru rezidenți. Vor putea face învățământ medical și în clinicile private
De miercuri, 13 clinici și spitale private din 7 orașe sunt acreditate în premieră să facă învățământ medical. Îi vor pregăti pe doctorii rezidenți, așa cum se făcea, până acum, doar la stat.
Este o soluție excelentă, spun cei vizați, mulți rămași fără loc în spitalele publice, deși au luat în toamnă examenul. Unii rezidenți sunt sătui să împartă același îndrumător cu zeci de colegi și să nu aibă ocazia să lucreze direct și constant, cu pacienții.
Rezident la stat în anul I, şi la privat, din anul al doilea, Mihaela va face parte din prima serie de ucenici care au găsit, pe noua listă de centre acreditate, şi 13 clinici particulare.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Mihaela Sandu, rezident protetică: „Colegii mei de generaţie sunt un pic invidioşi, să zic aşa, pentru că ei nu au avut şansa de a merge în mediul privat. Medicii rezidenţi au nevoie să poată beneficia de un număr cât mai mare de pacienţi.”
Rubin Munteanu, medic chirurg: „Noi toţi venim de fapt din sistemul de stat şi cred că avem ceva de oferit rezidenţilor! Aşa cum pacienţii au dreptul să aleagă un spital sau altul, indiferent de formă de proprietate, şi ei au dreptul să aleagă!”
Aceasta "liberalizare" a rezidenţiatului a avut loc acum 30 de ani în Italia şi Franţa. A durat ceva timp până când sistemul s-a aşezat, dar rezultatele se văd.
Cert e că tinerii medici români pot alege stagii de pregătire clinică, alternativ, la stat şi la privat, în module de cel puţin 3 luni.
Rezidenţiatul durează între 3 şi 6 ani, timp în care Ministerul Sănătăţii plăteşte doctorii cu sume între 3.500 şi 4.500 de lei pe lună. Spitalele-gazda pot oferi bonusuri, care e de aşteptat să fie mai mari la privat.
Teoretic, pacienţii din mediul privat n-ar trebui să simtă noul val de rezidenţi, mai ales cei care sunt obişnuiţi să primească, la stat, vizita doctorului, alături de un stol de învăţăcei!
Lucian Dorobanțu, coordonator cardiovasculară: „Este extrem de important să nu trebuiască să ne ocupăm de câte 20 de medici în acelaşi timp. Nu este o meserie care să poată fi învăţată în grup, în amifteatru. Trebuie să ai activitate zilnică. Să înţelegi diversele proceduri care pot fi aplicate. Sper că rezidenţii care au fost sub coordonarea mea să fie mai buni decât mine!”
Deschiderea sistemului de rezidenţiat a fost o soluţie de avarie. În toamna, 2000 de absolvenţi care au luat examenul au rămas fără loc de pregătire în spitalele publice.