Pacienți salvați cu ambulanțe vechi, care pot ceda în drum spre ei. ”Se mai întâmplă”
Situaţie îngrijorătoare la serviciile de Ambulanţă din ţară, unde salvatorii sunt nevoiţi să meargă la intervenţii cu maşini vechi şi depăşite.
În Dolj, de exemplu, 75% dintre ambulanțele judeţului ar trebui casate. Multe dintre autospeciale au început să cedeze chiar în drum spre bolnavi. Aşa s-a întâmplat şi în urmă cu două zile, când o maşină s-a stricat în centrul oraşului, iar echipajul a fost nevoit să se dea jos şi s-o împingă.
Dintre cele 57 de ambulanțe de la Dolj, 43 au o vechime de peste 10 ani şi au depăşit 500 de mii de kilometri. Alte două maşini au peste 1 milion de kilometri la bord.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
”Sunt 500 şi ceva de mii, aprobare 600, dar sunt maşini mai vechi şi un milion de kilometri. Spre exemplu mie mi s-a defectat ştergătorul de parbriz într-un cel e o chestie elementară, dar totuşi în ziua aia a fost ploaie. Și am plecat cu maşină bună”, explică Constantin Buică, șofer ambulanță.
Reporter: - Plecaţi la drum şi nu aveţi siguranţă că ajungeţi la pacient?
Dumitru Iordache, șofer ambulanță: - Da, cu cele vechi cu o vârsta mai înaintată şi cu număr foarte mare de kilometri se mai întâmplă.
Potrivit conducerii serviciului de ambulanţă Dolj, reparaţia unei maşini poate ajunge şi la 10 mii de euro.
”În momentul în care se face predarea turei, inginerii le dau aceste ambulanțe ca fiind corespunzătoare din punct de vedere tehnic, însa pe parcursul turei apar tot felul de situaţii care impun scoaterea ambulanței respective din utilizarea şi înlocuirea din parcul de rezervă. Concret apar multe probleme la partea de mecanică”, a explicat Cristian Gângioveanu, director Ambulanță Dolj.
Şi pacienţii se tem să fie transportaţi cu astfel de ambulanţe, în caz de nevoie.
”Nu se investeşte în sănătate şi circulăm cu ambulanțe mai vechi de 20 de ani. Minim 20 de ani. Tot au zis că achiziţionează ambulanţe, că s-au achiziţionat dar nu se pun să funcţioneze”, este de părere un pacient.
Pacient: - Jalnic ce se întâmplat în România, spitalele sunt varză.
Reporter: - Există un pericol pentru pacienţi?
Pacient: - Bineînțeles, dacă e ultimul grad ce se întâmpla şi se defectează pe drum? Păi ce faci, nu moare?
Şoferii de la serviciul de ambulanţă Dolj speră să primească maşini noi în decembrie sau măcar la începutul anului viitor.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!