Operaţii pe cord, minim invazive, într-un spital de stat din România. Care sunt avantajele

29-03-2019 18:35

Institutul Inimii din Cluj a devenit singurul spital de stat din ţară unde se fac operaţii pe cord, minim invazive. Cu bani din donaţii, medicii au cumpărat echipamente care le permit să opereze prin incizii mai mici.

Graţie lor, pacientul se recuperează mai repede. Până acum, aceste intervenţii se făceau doar la spitalele private, cu costuri extrem de mari.

În urmă cu câteva luni, Institutul Inimii din Cluj a primit o donaţie în valoare de 200.000 de euro. Cu aceşti bani, medicii au cumpărat un aparat şi o trusă specială care îi ajută să opereze pe cord minim invaziv.

Ei nu mai fac intervenţii pe cord deschis, ci printr-o incizie mai mică introduc ustensilele şi camerele video cu care operează.

Conferenţiar Adrian Molnar, director medical Institutul Inimii Cluj: "Operaţia normală necesită o incizie lungă de 25-30 de centimetri, prin care se deschide întreaga cutie toracică, deci ai inima expusă. Operaţiile minim invazive se fac pe incizii de 5-7 centimetri, cu avantajele respective estetice, de recuperare mai rapidă, de externare a pacientului mult mai rapid şi calitatea vieţii mult mai bună."

Până acum cinci pacienţi au fost operaţi în acest fel la Cluj. Unul dintre ei, un bărbat de 80 de ani din judeţul Alba, a avut nevoie de înlocuirea unei valve. Intervenţia a durat mai mult decât în mod normal, însă recuperarea se face rapid, iar riscul de a contacta bacterii spitaliceşti, scade.

Cătălin Trifan, medic specialist chirurg: "O protezare aortică normală poate că durează 3 ore, iar asta a durat cam 5. Operaţia a decurs bine."

Marioara Socol, soţia pacientului: "Gândindu-ne şi la preţ şi că recuperarea e atât de simplă în comparaţie de cum ar fi fost dacă era pe cord deschis, deci nu se poate spune în cuvinte chestiile astea."

Toate afecţiunile inimii care necesită intervenţii chirurgicale se pot rezolva acum la Cluj la Institutul Inimii prin tehnica minim invazivă. Până acum aceste operaţii se făceau numai în spitalele private unde costurile ajung şi până la 12 mii de euro.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

 

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO