Operații gratuite pentru reconstruirea sânilor, la mai multe spitale din țară. Ce trebuie să facă pacientele
„Avem bani destui pentru a reconstrui sânii fostelor paciente cu cancer gratuit", spun doctorii de la mai multe spitale din țară, care au primit fonduri pentru programul național de reconstrucție mamară.
Câteva zeci de femei cărora le-a fost tăiat sânul pentru a scăpa de tumori pot face operația de implant în următoarele două luni.
Problema este că multe paciente ezită sau nu știu că au șansa să scape proteza de plastic pe care o poartă ca să-și mascheze handicapul.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
O bunică a făcut gratuit implantul de sân la spitalul Sfântul Ioan şi a scăpat în sfârşit de complexul că, în tinereţe, boala a mutilat-o.
Gica Tablă, pacient: „Lipsea ceva, vă daţi seama. Ar putea spune unii: „la vârsta asta, ce-i mai trebuie?" Dar mi-am dorit atât de mult chestia asta. Nu m-am aşteptat niciodată să arăt aşa ca acum.”
Din om în om şi cerând ajutor inclusiv de la colegii ei oncologi, doctoriţa Carmen Giuglea caută acum alte foste bolnave de cancer care au pierdut un sân sau chiar pe amândoi.
Pentru aceste intervenţii au primit fonduri spitalele din Cluj, Timişoara, Constanța şi alte opt din Bucureşti. Problema cu totul neaşteptată pentru cei care au cerut insistent programul este că foarte puţine paciente care au rămas fără sâni cu mulţi ani în urmă vin să ceară un implant la care au dreptul gratuit.
Dr. Carmen Giuglea, medic chirurgie plastică: „Patru paciente ar mai putea beneficia în cursul acestui an de programul de reconstrucţie. Din păcate, răspunsurile din partea pacientelor nu sunt pe măsură aşteptărilor noastre. Mi-e greu să vă spun de ce, lipsa de curaj, de informare.”
Mai mult, doctorii pot face acum reconstrucţie în aceeaşi operaţie în care e scos chistul.
Cu o zi înainte de operaţie, toate detaliile sunt stabilite de echipa formată din chirurgul oncolog şi medicul plastician, mergând până la a desena pe corpul pacientei forma tăieturii.
În operaţie, chirurgul scoate tumora şi o trimite la anatomie patologică. Primeşte răspunsul în cel mult 30 de minute, dacă a fost scoasă în totalitate şi se poate trece imediat la reconstrucţia sânului.
Medicii atrag atenţia că un implant nu va împiedica depistarea unei eventuale recidive a cancerului. Estetica este pe locul doi, după siguranţa pacientei.
Dr. Octav Ginghină, medic oncolog: „Multe paciente se gândesc că poate sacrificam rigoarea oncologică pentru estetică. Nu se întâmplă asta niciodată. Rigoarea oncologică este prima, un lucru care nu este negociabil.”
Pacientele pot cere implantul de sân gratuit doar cu o recomandare de la oncolog.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!