Omenirea se va confrunta cu o nouă pandemie, spune OMS. ”E scenariul care mă ține treaz”

13-03-2019 18:46


Un anunț care ne dă fiori vine chiar de la Organizația Mondială a Sănătății. Omenirea se va confrunta cu o nouă pandemie de gripă. ''Amenințarea este mereu prezentă, întrebarea nu este dacă, ci când'', spune directorul OMS.

În acest context a fost lansat un plan global menit să protejeze oameni, iar fiecare țară ar trebui să îl aplice. Să ia măsuri de prevenție, să asigure vaccinuri și medicamente, să doteze spitalele cu aparatură și să pregătească personalul sanitar. România are o strategie, însă e nevoie de simulări pentru a stabili dacă poate fi aplicată.

Gripa reprezintă una dintre cele mai mari probleme de sănătate publică din lume. La nivel mondial sunt estimate în fiecare an aproximativ 1 miliard de cazuri, dintre care 3 până la 5 milioane sunt severe. Numărul deceselor poate ajunge şi la 650 .000

În timp ce epidemia se declară la nivel naţional, pandemia cuprinde țări de pe mai multe continente. Pericolul răspândirii unui virus gripal de la animal la om este unul extrem de mare. În acest context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că apariţia unei pandemii este inevitabilă.

Robert Redfield, director CDC: "Oamenii mă întreabă ce mă ţine treaz noaptea. Ce mă ţine treaz este scenariul de care aţi pomenit, despre pandemia de gripă. Cred că este posibil şi riscăm o altă pandemie."

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat o strategie globală privind gripa, iar fiecare ţară în parte ar trebui să o aplice. Este menită să limiteze numărul de victime în cazul unei pandemii.

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de microbiologie: "Să existe înţelegeri cu producătorii pentru disponibilitatea vaccinului, accesibilitate la medicamente antivirale în spitale asigurarea suportului respitator pentru mulţi într-un timp scurt, personal pregătit, sistem de informare permanentă a populaţiei, resurse mari financiare pentru că preţul unui vaccin e mare.''

Pe baza acestor indicaţii, România ar fi dezvoltat propriul plan, spun specialiştii.

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de microbiologie: "Există un astfel de plan, trebuie revăzut şi trebuie făcute exerciţii. Să ţi dai seama dacă e operaţional, eficient."

Pe lângă toate acestea, autorităţile ar trebui să implementeze reguli prin care să limiteze răspândirea virusului. Sunt aceleaşi ca în cazul epidemiei: izolarea la domiciliu în cazul unei infecții virale, utilizarea măștilor, măsuri igienice banale cum ar fi spălatul mâinilor.

Chiar dacă în cazul unei pandemii va fi un vaccin nou, specific pentru acea tulpină, imunizarea în fiecare sezon este extrem de importantă.

Prof. dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii de microbiologie: ''Dacă vrei să previi gripă trebuie să te vaccinezi şi există un anumit nivel de imunitate căci chiar dacă sunt diferite există şi o protecţie încrucişată...vaccinarea an de an.''

Patru pandemii au fost declarate de-a lungul timpului, iar cea mai gravă a fost cea din 1918 când gripă spaniolă a ucis 50 de milioane de oameni.

Ultima pandemie a fost declarată în 2009 şi s-a încheiat la finalul lui 2010. A fost vorba de virusul H1N1 modificat şi transmis de la animal la om, cunoscut sub denumirea de gripă porcină. A cuprins 274 de tări şi a ucis sute de mii de oameni.

Deocamdată, în România este epidemie de gripă sezonieră. 172 de oameni au murit până acum. Cei mai mulţi nu erau vaccinaţi anti-gripal.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Tags: pandemie, gripa, oms,

VIDEO PROTVPLUS.RO