Oamenii de stiinta au adus speranta orbilor. Retina, obtinuta in laborator
Oamenii de stiinta au reusit sa obtina in laborator o retina completa cu ajutorul celulelor susa embrionare de soareci, potrivit unui studiu publicat de revista Nature.
"Sa generezi organe complexe in vitro reprezinta una dintre provocarile stiintifice majore din medicina regenerativa. Insa acest lucru nu este imposibil de realizat", au declarat in editorialul publicat in revista Nature specialistii Robin Ali si Jane Sowden din Londra, salutand obtinerea in laborator a unei "retine complete" pornind de la faimoasele celule susa embrionare.
Noua descoperire ar putea fi utilizata in cercetarile terapeutice realizate in beneficiul pacientilor suferind de maladii vizuale, precum retinita pigmentara, si chiar ar putea conduce la restaurarea vederii cu ajutorul injectarii de celule retiniene "fabricate" din celule pacientului.
Celulele susa embrionare sunt capabile sa se transforme in toate tipurile de celule specializate din organism. Rezultatele cercetatorilor japonezi, coordonati de Yoshiki Sasai de la RIKEN Center for Developmental Biology din Kobe, demonstreaza, de o maniera fundamentala, capacitatile de autoorganizare ale celulelor susa embrionare, ajutandu-i pe savanti sa inteleaga mai bine dinamica procesului de dezvoltare a celulelor care compun globul ocular.