Epidemie grava in Statele Unite. Doua fetite au murit din cauza gripei sezoniere

Ultima actualizare: 07-01-2015 06:58
Epidemie

Gripa sezoniera este acum atat de raspandita pe teritoriul Statelor Unite, incat autoritatile sanitare spun ca au de-a face cu o epidemie.

Mai rau este ca tulpina cea mai raspandita anul acesta nu este dintre cele acoperite de vaccin, desi acesta ofera o oarecare protectie. Virusul face deja victime mai ales printre copiii mici sau cu boli cronice.

O fetita de 3 ani din Iowa este una dintre ultimele victime ale gripei. Copila era perfect sanatoasa, dar s-a stins la doar cateva zile de la aparitia primelor simptome. Un alt caz tragic s-a petrecut in Minnesota, unde o copila de 7 ani a murit in ajunul Craciunului.

"Gripa n-ar fi doborat-o daca n-ar fi suferit de epilepsie", a spus mama fetei, Debra Hanson.

Cazurile celor doua fetite se adauga statisticilor sumbre ale autoritatilor sanitare americane, care spun ca gripa sezoniera a atins stadiul de epidemie. Una dintre tulpinile raspandite anul acesta a suferit mutatii, iar vaccinarea nu mai protejeaza la fel de mult.

"Virusul cel mai raspandit anul acesta este tulpina H3N2. In anii trecuti, cand a predominat aceasta tulpina, am avut epidemii relativ grave. E posibil sa avem si anul acesta o epidemie grava", a spus medicul Michael Jhung.

In 36 de state americane, numarul cazurilor de gripa se apropie de nivelul maxim inregistrat acum doi ani.

"Am fost de garda zilele trecute, am avut 35 de pacienti. In cazul a 10 dintre ei analizele au aratat gripa", a spus medicul Rahul Khare.

Desi nu protejeaza complet, autoritatile recomanda in continuare vaccinarea, pentru ca simptomele sa fie macar mai putin violente. Vaccinul isi face efectul complet in doua saptamani. Medicii se asteapta ca numarul de imbolnaviri sa creasca pana la jumatatea lunii februarie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO