Trei oameni au murit in conditii suspecte in Italia, dupa un vaccin antigripal. Ce spun autoritatile romane despre acest ser

28-11-2014 18:13


Ingrijorare in Italia, unde trei oameni au murit in conditii suspecte si unul este in stare grava, dupa ce au fost vaccinati impotriva gripei.

Doua loturi au fost retase de autoritatile medicale italiene, insa alerta ramane in vigoare pana cand se va stabili o legatura clara intre decese si vaccin. Serul antigripal sezonier NU este autorizat pe piata din Romania, dar este aprobat in Spania, Franta si Germania, unde traiesc milioane de romani.

Agentia Italiana a Medicamentului a interzis doua loturi de vaccin Fluad, dupa moartea a trei persoane care tocmai fusesera vaccinate. Victimele sunt doua femei de 87 si 79 de ani si un barbat de 69 de ani, din sudul Italiei. Un alt pacient, in varsta de 92 de ani, este spitalizat in stare grava.

Cele trei decese suspecte au survenit la 48 de ore de la administrarea dozelor de vaccin. Evenimentul l-a prins pe seful Agentiei Medicamentului din Romania chiar la Roma, unde se discuta acest subiect

Marius Savu, directorul Agentiei Nationale a Medicamentului: "Au aparut reactii de meningoencefalita la o zi dupa administrarea vaccinului, la un pacient soc anafilactic. Se administraeza in campanie nationala de vaccinare"

Loturile suspecte au fost produse in fabrica Novartis din Siena, in Toscana. Reprezentantii companiei au transmis autoritatilor italiene ca: "Nicio dovada de reactie cauzata de acest vaccin nu a fost stabilita, iar in urma examinarii a doua loturi s-a constatat ca acestea erau in conformitate cu toate normele de productie si de calitate."

Cei de la Agentia Nationala a Medicamentului spun ca in Romania nu este autorizat vaccinul antigripal FLUAD. Dar, potrivit firmei producatoare, pe langa Italia, serul este insa aprobat in Spania, Franta si Germania, acolo unde traiesc milioane de romani.

Asociatia Consumatorilor a cerut ministrului Sanatatii din Italia sa suspende campaniile de vaccinare, dar acest lucru nu s-a intamplat. Fluad este utilizat de 17 ani si de atunci in toata lumea au fost administrate peste 65 de milioane de doze.

VIDEO PROTVPLUS.RO