O boală mortală din epoca victoriană a revenit puternic în Occident. Statele în care cazurile deja au explodat
Cazurile unei boli din epoca victoriană au crescut considerabil în Europa, la un an de când pandemia Covid-19 s-a încheiat oficial.
Cazurile de tuse convulsivă au crescut în Europa în ultimele luni. Această retroinfecție, un element de bază al romanelor lui Charles Dickens, este cea mai recentă afecțiune din epoca victoriană care revine în Occident, după o creștere a rujeolei, sifilisului, gutei, leprei și malariei.
În Cehia, unde există rapoarte privind lipsa vaccinului împotriva tusei convulsive, numărul de cazuri a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 60 de ani, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). De asemenea, au existat creșteri puternice în Danemarca, Belgia, Spania și Marea Britanie în ultimele luni, notează publicația POLITICO.
"Cea mai mare parte a creșterii din ultimii doi ani s-a datorat revenirii la nivelurile de dinainte de Covid", a declarat Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea East Anglia. Asta cu excepția acestui an, a spus el, "când infecțiile au crescut dramatic și sunt pe cale să depășească orice total anual pe care l-am văzut în mai mult de trei decenii".
Cazuri de deces la bebelușii sub trei luni
Pentru a pune lucrurile în perspectivă - în 2023, în Anglia au fost înregistrate în total 853 de cazuri. Numai în luna februarie a acestui an, au existat 913 cazuri, potrivit Agenției britanice de securitate sanitară (UKHSA).
Actualul punct fierbinte european este Croația, care a raportat 6.261 de cazuri în primele două luni și jumătate ale acestui an.
Un raport al British Medical Journal spune că o parte din motivul răspândirii este scăderea ratelor de vaccinare.
În timp ce tusea convulsivă poate fi foarte neplăcută pentru adulți, maladia poate avea complicații grave la bebeluși.
Adolescenții cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani reprezintă majoritatea cazurilor actuale, dar "aproape toate decesele" din UE și Spațiul Economic European din acest an au fost înregistrate la bebeluși sub trei luni, potrivit ECDC. În ultimele săptămâni au fost înregistrate patru decese în Olanda, mai mult decât dublu față de rata anuală obișnuită.