Numărul infecțiilor respiratorii crește alarmant. Medicii avertizează că suntem abia la început
Numărul infecțiilor respiratorii crește alarmant, și este abia începutul. Este avertismentul medicilor, în condițiile în care spitalele de pediatrie și camerele de gardă sunt pline.
Mai grav este că timpul de așteptare este mare, iar cei mici, și așa slăbiți, riscă să plece acasă și cu alte afecțiuni.
Deși situația este cât se poate de serioasă, autoritățile din sănătate doar promit centre de evaluare în care să fie consultate cazurile mai puțin grave.
O fetiță de 3 luni a ajuns la spital pentru a doua oară într-o săptămână.
Febră, frisoane, dureri la înghițire – acestea sunt principalele simptome cu care copiii sunt aduși în unitatea de primiri urgențe. La Spitalul de Pediatrie din Galați, numărul pacienților aproape că s-a dublat. Într-o singură zi. 130 de copii au avut nevoie de ajutor.
Dr. Roxana Bogdan Goroftei, spitalul de Pediatrie Sf. Ioan, Galați: "În aceste zile de vacanță au fost prezentați peste 650 de copii în unitatea noastră, patologia frecventă fiind respiratorie, dată de virusul sincițial respirator. Majoritatea au rămas internați în spital. Spitalul este extrem de aglomerat”.
Medicii spun că cei mici sunt mai predispuși infecțiilor respiratorii pentru că imunitatea lor este în formare, iar la creșă, grădiniță sau la școală normele de igienă sunt mai greu de respectat. În special din cauza virusului sincițial respirator copiii au nevoie de oxigen.
Peste 97.000 de persoane au aflat în ultima săptămână că au infecție respiratorie. Situația este tot mai gravă în rândul copiilor. La Grigore Alexandrescu au fost aduși peste 1500 în ultimele zile. 90 dintre ei au rămas internați cu viroze, bronșite ori pneumonii.
Dr. Cristina Neagă, medic specialist boli infecțioase Matei Balș: ”Diferența în acest sezon de viroze este că starea pacienților se agravează mult mai repede și, automat, necesită mult mai mulți copii internare. Virusurile sunt mai agresive decât în anii trecuți”.
Iar timpul de așteptare trece de 4 ore petrecute în camera de gardă.
Dr. Cătălin Apostolescu, managerul Institutul Matei Balș: ”Ar trebui să ajungă la spital abia când, în urma tratamentului indicat de medicul de familie, lucrurile nu evoluează favorabil. Nu există niciun tratament care să-și facă imediat efectul sau în 24 de ore. E normal ca și a 2 a zi să aibă febră, să tușească. Și în a 3 a zi. Abia după aceea observăm ameliorări”.
Lucrurile ar decurge mai simplu dacă la spital ar ajunge doar urgențele și dacă ar funcționa centrele de evaluare promise de Ministerul Sănătății.
Deocamdată, planurile sunt doar pe hârtie.