Noua lege a malpraxisului, esentiala pentru siguranta noastra, nu e o prioritate pentru deputati
Dupa 10 ani de amanari si dispute, proiectul noii legi a malpraxisului a trecut de Senat, dar s-a blocat de luni intregi la Camera Deputatilor.
Documentul i-ar ajuta pe oamenii nenorociti de sistemul sanitar sa primeasca despagubiri fara sa mai fie nevoiti sa mearga in instanta.
Ion Avram a platit stomatologului 7.000 de euro pentru o proteza prost facuta. Nu a avut alta solutie ca sa isi recupereze banii, in afara instantei. Procesul dureaza deja de 2 ani.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
S-ar fi putut rezolva totul intr-o luna si jumatate, daca ar fi fost in vigoare mecanismul intelegerii amiabile in malpraxis- pacientul lezat. Medicul, spitalul si compania de asigurari sa stea la aceeasi masa si sa negocieze stingerea conflictului.
Legea exista, este in Parlament, dar s-a blocat de cateva luni la una dintre comisiile Camerei Deputatilor.
"Este o lege menita sa scurteze mult perioada de asteptare. S-a intepenit la Comisia de buget, poate si pentru ca atunci cand sunt tratati in spital colegii au un tratament preferential", spune Tudor Ciuhodaru, initiator.
Acum, pacientii cu boli dobandite sau agravate in spital nu primesc bani de tratamente pana nu se termina ancheta penala.
Sotii Lungu nu au incasa nici un ajutor banesc pentru a-si trata copilul sufocat la nastere.
Familia Serban a cheltuit toti banii pe inmormantare si slujbe pentru fetita lor moarta, dupa o banala raceala. De compensatii morale nici nu s-a pus problema.
Chiar si Consiliul Europei a remarcat ca in Romania primirea unor despagubiri e o lupta cu morile de vant si a cerut adoptarea accelerata a "legii efectelor adverse din sistemul sanitar".
In ultimii 10 ani, doar cinci pacienti au primit compensatii de ordinul zecilor sau sutelor de mii de euro.