Experimentele pentru crearea unui virus mutant, reluate. "Ar putea ucide o mare parte din populatie"
Dupa un an de la oprirea cercetarilor, savantii vor relua experimentele privind crearea de forme mutante a virusului gripei aviare, H5N1. Initial, ei abandonasera testele, de teama ca acest virus ar putea scapa accidental din laborator.
In urma cu un an, experimentele privind realizarea in laborator a unui virus mutant H5N1, transmisibil pe cale aeriana, a fost abandonata, scrie Daily Mail.
Oamenii de stiinta se temeau ca virusul poate scapa accidental sau poate fi folosit ca arma biologica. Rezultatele ar fi devastatoare: milioane de oameni ar muri.
Initial, experimentele ar fi fost facute de 40 de experti din intreaga lume, insa acestiau au decis sa renunte, dupa ce proiectul lor a starnit revolta lumii intregi.
Acum experimentele vor fi reluate, in laboratoare “de maxima siguranta” din Olanda, insa ar putea fi extinse si in alte tari.
Savantii recunosc si acum ca exista un risc serios, insa ei sustin ca trebuie facute cercetari, pentru ca virusul poate suferi aceste mutatii si in mod natural, iar atunci oamenii nu vor avea solutii, pentru ca nu-l vor cunoaste suficient de bine.
“Vrem ca lumea sa fie mai bine pregatita decat acum in cazul unei pandemii”, declara seful proiectului, Yoshihiro Kawaoka, de la Universitatea din Tokyo.
Experimentele vor ajuta de asemenea la realizarea unor medicamente si vaccinuri mai eficiente pentru gripa sezoniera.
Multi savantii se opun insa acestei decizii, printre ei numarandu-se si Sir Richard Roberts, un inginer genetician care a castigat Premiul Nobel pentru medicina in anul 1993.
El sustine ca riscul este mult prea mare, comparativ cu avantajele cercetarii. “Sa realizam in laborator un virus atat de periculos incat o singura scapare ar putea ucide o mare parte din populatia lumii? Eu spun: NU!”
In prexent, virusul H5N1, care provoaca gripa aviara, este transmis de la pasari la om, insa nu si de la om la om.
De cele mai multe ori, este fatal, de aceea, in cazul in care se va trasmite de la om la om, ar duce la o pandemie imposibil de controlat.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a cerut expertilor implicati in proiect sa ofere asigurari ca pot tine virusul in siguranta si ca cercetarile lor sunt cu adevarata esentiale.
Noile exeprimente ar putea fi reluate peste cateva saptamani, anunta Ron Fouchier, de la laboratorul de cercetare din Rotterdam.
El precizeaza ca principalul scop este aflarea modului prin care virusul se poate transmite pe cale aeriana.
Primele cazuri de gripa aviara au aparut in Hong Kong in 1997, declansand o epidemie.
Sute de oameni s-au imbolnavit si aproximativ 60% dintre acestia au murit. Sursa virusului a fost atunci o ferma cu pui bolnavi.
Citeste si: Cel mai controversat experiment din istorie. Ce ii vor implanta cercetatorii in creier, unui om