Multe spitale nu au inca softul si imprimantele necesare ca sa elibereze retete electronice

Dată publicare: 09-01-2013 18:57
Dată actualizare: 12-01-2013 07:05


Chit ca de la 1 ianuarie spitalele ar fi trebuit sa elibereze retete electronice, noul an i-a prins pe picior gresit pe multi dintre manageri. Fie nu au cumparat imprimante, fie nu functioneaza softurile.

Asa se face ca pacientii ies pe poarta institutiilor medicale tot cu niste fituici scrise de mana, pe care farmacistii nu le compenseaza.

Un domn, bolnav de diabet a fost la control, iar de la spital l-au trimis la medicul de familie cu un simplu bilet, in loc de reteta. In mod normal ar fi trebuit sa mearga direct la farmacie pentru a-si lua tratamentul.

"Am fost la spital de dimineata ca nu mai aveam, ultima pastila am luat-o aseara. Si neavand sistemul, ca nu ma pricep, mi-au dat o scrisorica catre doamna doctor", a declarat pacientul.

"Creeaza disfunctionalitati cand pacienti din spital vin peste pacientii programati, se supara unii pe altii, se lungeste timpul de asteptare. La iesirea din spital, pacientul trebuie sa primeasca, conform legii, reteta pe 30 de zile compensata, reteta electronica. Pentru ca nu e normal sa pui pacientul pe drumuri", spune un medic de familie.

Tradusa pe intelesul tuturor, aceasta problema arata asa: cele mai multe dintre spitale nu au inca softul si imprimantele necesare ca sa elibereze retete electronice, adica singurele care pot fi compensate.

In toata tara de la jumatate anului trecut de cand reteta clasica a functionat in paralel cu cea electronica au fost prescise peste 6,3 milioane de documente online.


VIDEO PROTVPLUS.RO