Moartea unui copil a insemnat viata pentru trei bolnavi. Transplanturile datorita carora vor avea o viata normala
Copilasul de sapte ani aflat, pana vineri noapte, in moarte cerebrala s-a ridicat la cer, iar de sambata a devenit inger pazitor pentru trei bolnavi pe care i-a salvat.
In ciuda durerii mistuitoare, parintii lui au facut un gest urias si au fost de acord sa ii doneze organele. Operatiile au decurs bine, iar de sambata un baiat de 12 ani, o femeie de 34 si un barbat de 38 de ani au primit o noua sansa la viata.
De sambata, suferinta baiatului de 12 ani, diagnosticat cu boala Willson, care i-a distrus ficatul si care se agrava pe zi ce trece, a luat sfarsit. Dupa mai bine de doi ani petrecuti prin spitale, medicii i-au transplantat un organ sanatos.
"Din punct de vedere tehnic, operatia a decurs bine, fiind vorba de un donator tanar cu un ficat perfect, lucrurile au decurs foarte bine sub aspectul interventiei in sine", a spus doctorul Irinel Popescu.
Desi copil, sentimentele lui inainte de operatie erau amestecate. Pe de o parte era cuprins de tristete ca a fost nevoie ca un baiat de 7 ani sa piara pentru ca el sa fie salvat, pe de alta si-a pus toate sperantele ca de acum inainte va putea sa duca o viata normala si sa isi indeplineasca visul de a fi sportiv.
"Nu-mi imaginez nimic. O sa pot sa joc fotbal...", a spus pacientul.
"Bolnavii cu transplant hepatic de obicei se recupereaza integral, stiti bine cazul celebrului fotbalist de la Barcelona care a facut fotbal de performanta. Asa ca daca vorbim de fotbal de curtea scolii, nu e nicio problema", a mai spus medicul.
Emotionata, mama s-a rugat ca baiatul ei sa se faca bine. "E un copil mai energic. O sa fie bine, ca ceilalti copii, sa duca o viata normala. Asteptam momentul de mult, dar nu credeam ca o sa vina. Multumim familiei care ne-a dat acest ajutor", a spus mama baiatului.
Tot sambata, la institutul Fundeni au intrat in sala de operatie o femeie de 34 de ani si un barbat de 38 de ani. Amandoi depindeau de dializa de ani buni.
Acelasi copil de 7 ani a mai salvat doua vieti. Rinichii lui au fost transplantati unor bolnavi care sufereau de insuficienta renala. Selectia pacientilor nu a fost una usoara, intrucat organele proveneau de la un copil.
"Masa fiecarui rinichi poate face fata intr-un organism care are in jur de 50 de kilograme. In masura in care vor functiona foarte bine si suntem convinsi de asta, rinichii vor creste. Asa incat masa se va dezvolta tot mai mult", a spus profesorul doctor Sinescu.
Doar anul trecut in Romania s-au realizat 122 de transplanturi de ficat la Institutul Fundeni.
Sursa: Pro TV
Etichete: copil, transplant, pacienti, fundeni, organe,
Dată publicare:
18-04-2015 17:09