Ministrul Sănătăţii: Prin nerespectarea regulilor, se poate întâmpla şi la noi ce a fost în Italia şi Spania
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a afirmat că România se află într-un context pandemic cu răspândire comunitară accentuată, el arătând că, dacă regulile sanitare nu vor fi respectate, secţiile de terapie intensivă se vor aglomera, scrie Agerpres.
"Această pandemie nu se tranşează în unităţile medicale. În unităţile medicale se tranşează tratarea şi salvarea vieţii acestor pacienţi deja infectaţi. Să nu ajungem la un număr mare de pacienţi infectaţi şi acest lucru depinde foarte mult de respectarea regulilor. Repet - portul măştii în spaţiile închise, în locurile aglomerate, în transportul în comun, la locul de muncă; dezinfectantul şi distanţarea fizică. Dacă nu respectăm aceste reguli, vom vedea de la o zi la alta creşterea numărului de cazuri şi o aglomerare a unităţilor de primiri urgenţe şi a secţiilor de boli infecţioase. Chiar dacă noi ne adaptăm cu numărul de paturi în funcţie de necesităţi, nu ar trebui să ne lăsăm în această bază. Un număr mare de cazuri va încărca secţiile de terapie intensivă şi atunci ce vedeam în martie şi aprilie în Italia şi Spania se poate repeta şi în ţara noastră. Nu vreau să ajungem la acest scenariu şi ţine doar de noi", a spus Tătaru, luni, la Digi 24.
Potrivit ministrului, ''acum parcă lumea nu mai vede pe nimeni suspect'', deşi au fost şi peste 1.300 de cazuri noi înr-o zi şi "lucrurile ar trebui să ne pună pe gânduri".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Avem 800 de cazuri pozitive astăzi, am discutat şi de 1.200 - 1.300. În aprilie, discutam de 500 de cazuri. Lucrurile ar trebui să ne pună puţin pe gânduri. Nu am terminat ce trebuia făcut în această ţară în context pandemic. Şi asta nu trebuie făcută doar de minister sau de Guvern sau de corpul medical. Trebuie făcut şi de agentul economic care beneficiază de nişte relaxări în a-şi desfăşura activitatea economică şi de cei care sunt principalii beneficiari - populaţia civilă care intră în aceste terase, în magazine, în mijloacele de transport în comun şi nu respectă nişte reguli. Vedem de la o zi la alta cazuri noi. În 26 februarie aveam primul caz şi apoi le număram pe toate până la 10. Am trecut apoi la 25, în scenariul 2, apoi la 100 de cazuri - am trecut în scenariul 3 şamd. Acum parcă lumea nu mai vede pe nimeni suspect. Suntem într-un context pandemic, suntem într-un context de transmitere comunitară accentuată", a adăugat Tătaru.
Ministrul Sănătăţii a explicat că transmiterea se poate face şi în mijloacele de transport în comun.
"Avem dovezi că această transmitere comunitară se face în mijloacele de transport în comun către locul de muncă, cum vedem la Argeş, Dâmboviţa, Prahova. Şi avem testările care se fac în unităţile economice şi vedem acele cazuri pozitive. Destul de mulţi asimptomatici, dar acei asimptomatici sunt cei care transmit. Că vrem, că nu vrem, asimptomaticii transmit. (...) Virusul nu alege, nu doarme, virusul nu se odihneşte începând de la 11,00 seara. Orice transmitere aerogenă se poate întâmpla în orice moment în care există aglomerare urbană", a mai spus Tătaru.
Italia a înregistrat 159 de noi cazuri. 3 cazuri importate din România
Italia a înregistrat în ultimele 24 de ore 12 noi decese provocate de COVID-19, ridicând astfel bilanţul victimelor la 35.166, în timp ce numărul noilor cazuri de infectare confirmate este de 159, a anunţat Ministerul italian al Sănătăţii, citat de agenţia EFE.
În regiunea Lazio, unde se află şi capitala Roma, au fost confirmate 15 noi cazuri de infectare, dintre care 9 importate, trei dintre acestea fiind în rândul unor persoane venite din România, două din Republica Dominicană şi câte unul din Ucraina, Iran, India şi Bangladesh.
În prezent în Italia există 12.474 de cazuri de COVID-19 active, majoritatea acestor persoane fiind izolate la domiciliu, iar la terapie intensivă sunt internaţi 41 de pacienţi.
Sursa: Agerpres
Etichete: coronavirus, Nelu Tataru, virus, reguli, terapie intensiva,
Dată publicare:
03-08-2020 21:13