Tot ce trebuie să știm despre vaccinul anti-COVID. România, pe lista țărilor care l-au rezervat

Ultima actualizare: 03-08-2020 20:10

România s-a înscris pe lista țărilor care au rezervat un eventual vaccin anti-COVID 19. Anunțul a fost făcut de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Acesta a explicat însă, că apariţia unui vaccin nu va rezolva instantaneu problema și că este nevoie de miliarde de doze, pentru oprirea pandedemiei.

Așteptările sunt uriașe pentru obţinerea unui vaccin, iar în acest moment, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, avem peste 165 de vaccinuri la care se lucrează. Acestea sunt în diferite faze de dezvoltare şi cercetare. Foarte puţine, doar 6 sunt în Faza a 3-a, după cum vedeţi - aceasta este cea mai importantă pentru că acum se testează la scară largă. Exista şi un vaccin aprobat pentru folosire limitată - este vorba despre un vaccin chinezesc, pentru testare militară, aprobat din 26 iunie.

Dar ce este un vaccin şi cum ne ajuta el? Vaccinul este un curs de antrenament pentru sistemul nostru imunitar. Îi dă corpului ţinte similare cu virusul, ţinte inofensive, dezactivate. Aşa învăţăm să identificăm şi să luptăm cu acest inamic. În acest fel, când organismul va fi faţă în faţă cu acest coronavirus, corpul va ştii să îl lichideze.

Iar descoperirea unui vaccin durează de regulă câțiva ani, uneori chiar decenii. Cercetarea în cazul de faţă este la un nivel fără precedent, iar experţii susţin că ar trebui să avem un vaccin până în a doua jumătate a anului viitor. Ar fi un timp record.

Deja ţările bogate, cum ar fi Statele Unite, Marea Britanie, au început să rezerve doze din viitorul vaccin. Aici este şi Uniunea Europeană, care are un acord cu o companie producătoare a unui vaccin candidat pentru 300 de milioane de doze.

Să nu uităm producția va trebui să fie uriașă ca să ajungă pentru cele peste 7 miliarde de locuitori ai planetei. Planul Organizației Mondiale a Sănătăţii este să asigure mai întâi vaccinarea medicilor şi asistentelor, apoi câte 20 de procente din fiecare ţară - şi până la finalul anului viitor să fie deja 2 miliarde de oameni vaccinaţi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO