28.000 de romani se imbolnavesc anual de tuberculoza. 1.300 dintre acestia nu raspund la tratament
Romania detine un record trist in Uniunea Europeana la numarul de cazuri de tuberculoza. Mai grav este ca, din cei peste 28.000 de romani care se imbolnavesc anual, 1.300 nu mai raspund la tratament.
Ei trebuie izolati in saloane de spital timp de doi ani, pentru a primi medicamentatie sub supravegherea stricta a medicilor.
Pentru ca stam prost la capitolul diagnosticare, Comisia Europeana a lansat si la noi in tara un program care sa ajute la depistarea timpurie a bolii.
Radu are 30 de ani, iar in luna martie a aflat ca sufera de tuberculoza multidrog rezistenta. Primul tratament pe care l-a urmat nu a avut efect, asa ca acum a fost internat in spital, unde va sta doi ani.
Recunoaste ca-i e greu, mai ales ca si prietenii s-au mai rarit de cand e bolnav.
Si o tanara a fost diagnosticata de curand cu aceeasi boala. Este studenta la marketing si spera sa se intoarca la cursuri curand, dar forma grava a bolii nu ii permite acest lucru.
Programul lansat miercuri in Romania isi propune ca, pana in 2015, 75% din cazurile diagnosticate sa fie tratate cu succes. Pentru asta vor fi alocate 23 de milioane de euro.
"Ingrijorarea noastra este aparitia acestui numar mare de cazuri de multi drog rezistenta, avem suspiciunea ca de fapt este o scadere de capacitate de diagnostic real", a declarat ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi.
In regiunea europeana apar in fiecare an peste 400.000 de noi poacienti cu tuberculoza, dintre care mai mult de 80.000 in forma rezistenta la medicamente. Mai grav este ca 60.000 de pacienti pierd lupta cu boala.