Metoda prin care cea mai periculoasa bacterie din spitalele noastre poate fi invinsa. De ce nu aplica medicii tratamentul
Clostridium Difficile, bacteria multirezistenta cea mai raspandita in spitalele din Romania, poate fi invinsa.
Tratamentul este insa putin utilizat in spitalele noastre, unde medicii, in loc sa le vorbeasca bolnavilor despre terapii alternative, ascund infectiile sub pres. Metoda presupune un transfer de materii fecale, iar in Occident se practica de ani buni, cu o rata de succes de peste 95 la suta.
Cu lacrmi in ochi, Daniela povesteste ca mama ei a murit in urma cu cateva zile din cauza bacteriei Clostridium Difficile. A ajuns la Spitalul "Sf. Pantelimon" din Capitala, cu o fractura de tibie si peroneu, iar acolo, spune ea, a fost infectata cu aceasta bacterie. Medicii i-au administrat antibiotice, dar in cateva zile batrana s-a stins.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Bacteria Clostridium Difficile a fost identificata anul trecut la peste 9500 de pacienti din Romania, fiind cea mai raspandita infectie dobandita in spital. Ea apare dupa ce un pacient a fost tratat cu antibiotice puternice care i-au distrus flora intestinala normala. In acest caz se aplica imediat un tratament tot cu antibiotice foarte puternice, care insa nu are efect intotdeauna. Exista insa o solutie, una care nu presupune medicamente si care vindeca spectaculos pacientul, in numai 24 de ore, spun doctorii.
Catalin Alius, medic specialist Spitalul Universitar: "Cand toate liniile de tratament esueaza, se incearca recolonizarea, repopularea colonului cu bacterii comensale care sa intre in competitie cu clostridiumul si practic sa vindecam pacientul."
Tratamentul presupune un transplant de microbiota fecala. Din pacate, in Romania, metoda se foloseste mai des doar la Institutul "Matei Bals".
Catalin Apostolescu, Institutul "Matei Bals": "Se recolteaza de la un donator un scaun emis spontan. Se prepara, filtreaza, pana cand ramane o suspenie, o apa care se inoculeaza pacientului."
Pentru recolonizare se foloseste un donator sanatos care a fost testat inainte pentru a nu avea boli transmisibile. Este foarte importanat ca acesta sa nu fi consumat antibiotice in ultimele 3 luni.
Suspensia cu flora bacteriana sanatoasa este introdusa in organismul bolnavului cu ajutorul unei sonde naso-gastrice, prin clisma sau colonoscopie.
Metoda are o rata de succes de peste 90% dupa prima procedura si creste daca se repeta. In plus, are si alte avantaje: pacientul poate fi externat dupa 48 de ore, iar costurile sunt mult mai mici. Daca tratamentul standard cu antibiotice poate ajunge la 14.000 de lei, recolonizarea nu trece de 1000 de lei.
Anul trecut, la Institutul "Matei Bals" au fost tratati astfel 100 de pacienti. Dupa cateva zile, toti au plecat sanatosi acasa.