7.000 de polițiști au protestat în fața MAI: ”Ce vedeţi aici e rezultatul guvernării proaste”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Peste 7000 de poliţişti din toată țara s-au adunat sâmbătă în fața Ministerului de Interne, la cel mai mare protest organizat în ultimii ani de sindicate.

Li s-au alăturat câteva sute de angajați din penitenciare și servicii de medicină legală. Toți au strigat că vor lefuri mai mari și condiții mai bune de muncă. Ministerul de Interne le-a transmis printr-un comunicat de presă că face eforturi pentru a rezolva cererile.

De la primele ore ale dimineţii, mii de poliţişti au ocupat Piaţa Revoluţiei, dar nu pentru a asigura ordinea, ci într-o acţiune de protest, cea mai mare de până acum. Nemulţumiţi, agenţi din toată ţara au cerut Ministerului de Interne să le mărească lefurile cu sume mai consistente, nu cu două sute de lei.

Protestatar: "Poliţiştii care muncesc în stradă sunt avansaţi în cel mai fericit caz la cinci ani. Dacă nu, la 6, 7. Pe când managerii care stau la birou sunt avansaţi la un an. Numirile se fac efectiv pe critenii politice."

Iulian Surugiu, lider sindical SNAP: ”Sunt dezamăgit. E normal să se facă investiţii, noi spunem chestia asta de foarte mulţi ani de zile, e normal să umblăm la dotare, aşa cum e normal să umblăm şi la statul poliţistului, dar astăzi ce vedeţi aici în Piaţa Victoriei e rezultatul guvernării proaste."

Nu doar salariile mici îi nemulţumesc pe poliţişti. Ei spun că şi dotările sunt insuficiente. Armele nu au mai fost schimbate de ani de zile, iar autospecialele de poliţie şi-au depăşit de mult gradul de uzură.

Polițist: "Criminalitatea a crescut, pericolul e mare, viaţa noastră e pusă în pericol. Infractorii au arme mai bune decât noi.

Polițist: ”Armele din dotare sunt foarte vechi. Gândiţi-vă că sunt pistoale care nu au nicio siguranţă. S-au întâmplat chiar şi accidente. Dotarea e sub orice critică."

Dumitru Coarnă, lider sindical SNPPC: "Salariul de încadrare în Poliţia Română, în momentul de faţă, este salariu de nivel de angajat necalificat. 1905 lei şi vorbim aici de oameni cu specialităţi multiple.

Mnisterul de Interne a transmis că salariile vor creşte până în 2022, statutul poliţistului va fi schimbat şi vor fi cumpărate 700 de maşini noi de poliţie, dar şi veste antiglonţ. În plus, Poliţia Română va primi 7 milioane de lei pentru reabilitarea sediilor.

"Ministerul Afacerilor Interne face demersuri susținute în vederea asigurării unui nivel de salarizare adecvat pentru propriii angajați, în paralel cu eforturile pentru îmbunătățirea dotărilor, reabilitarea sediilor, achiziționarea echipamentelor de protecție și a celor de intervenție", este comunicatul MAI.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO