Medicii Ionuț Gobej și Dorin Bică vor lucra exclusiv în sistemul privat

Ultimul update: Marti 10 Octombrie 2017 09:26
Data publicarii: Sambata 07 Octombrie 2017 16:03
Categorie: Sanatate
Ionut Gobej si Dorin Bica

Neurochirurgii Dorin Bică și Ionuț Gobej, care au plecat de la Spitalul Colentina după ce au acuzat managementul defectuos, au ales să lucreze exclusiv la un spital privat.

 

Cei doi au demisionat în urmă cu o lună, pe 4 septembrie, acuzând că nu au fost lăsați să își facă treaba și au fost în permanență hărțuiți de managerul interimar, Silvi Ifrim. Ulterior, aceasta a demisionat și ea.

Motivele demisiei de la Colentina

Decizia a fost luată în urmă cu o lună și anunțată pe Facebook.

"Astăzi 4 septembrie 2017 am demisionat împreună cu colegul meu Dr Bica din funcţia deţinută la Spitalul Colentina. Ataşez mai jos textul demisiei, unde o motivez. Este o decizie incredibil de grea, dar nu am găsit altă soluţie", a scris medicul Gobej, medic specialist neurochirurg, fondator al Secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Colentina, pe contul său de Facebook, un text identic fiind asumat şi de către Dorin Bica.

Ei relatează că au venit în clinică în 2014, captivaţi de propunerea de a înfiinţa o secţie de neurochirurgie la cel mai înalt nivel şi având pregătire de specialitate În Franţa, iar de la momentul discuţiilor până la prima operaţie au trecut opt luni, lucrurile "au evoluat peste aşteptări", fiind înfiinţată şi o secţie de terapie intensivă, în 2016 ajungându-se la 300 de operaţii minim invazive. În 2017 ar fi urmat să fie dată în folosinţă a doua sală de operaţii şi să vină doi noi colegi, pregătiţi şi ei în clinici din străinătate.

Alianţa Pacienţilor Cronici cere demiterea managerului Silvi Ifrim

Medicii notează însă că în ianuarie 2017 "managementul şi viziunea privind dezvoltarea spitalului s-au schimbat neaşteptat", iar "termenii proiectului "Neurochirurgie Colentina" s-au modificat dramatic".

"Inexplicabil, ne-am trezit pe o turnantă care a durat tot opt luni, dar în sens invers, spre distrugerea acestei secţii, dar şi a terapiei intensive", scriu cei doi medici, subliniind că, deşi au făcut tot posibilul de a păstra ceea ce s-a realizat, de la a scrie referate şi memorii şi până la a se adresa instituţional şi ierarhic la toate nivelurile, au fost fără niciun rezultat.

Ei spun că în prezent activitatea în secţia de neurochirurgie este un "act de uzură extraordinară", ajungând în situaţia de a refuza peste 60 de pacienţi cu tumori cerebrale complexe, în condiţiile în care în 2017 era programată realizarea a 600 de intervenţii chirurgicale.

"Aceşti pacienţi au fost refuzaţi din cauza lipsei şi a pierderii de personal, programului operator restricţionat şi a lipsei de medicamente şi consumabile", susţin medicii, menţionând în plus şi "hărţuirea permanentă a personalului medical din secţiile Neurochirurgie şi ATI".

Gobej şi Bica relatează că în prezent fiecare neurochirurg poate opera o dată sau de două ori pe săptămână, până la orele 15, operaţii a căror complexitate este mică sau cel mult medie", ceea ce face ca rezistenţa în spital să fie echivalentă cu "oferirea unui act medical sub standard", responsabilitate pe care nu si-o pot asuma.

"În aceste condiţii, prezenţa mea în Spitalul Clinic Colentina nu se mai jusitifică, termenii în baza cărora am venit în acest spital fiind modificaţi radical", se arată în finalul scrisorilor de demisie ale celor doi medici.

Managerul Spitalului Colentina din Capitală, Bogdan Andreescu, a fost demis la începutul lunii ianuarie pe motiv că i-ar fi ţinut pe pacienţi în frig în saloane, conform anunţului făcut atunci de primarul general Gabriela Firea, Silvi Ifrim preluând interimatul.

În februarie, Ionuţ Gobej a postat pe Facebook un mesaj în care susţinea că managerul unităţii a redus personalul Secţiei de Anestezie şi Terapie Intensivă, iar în aceste condiţii se pot face intervenţii chirurgicale doar până la ora 15.00. El prezenta cazurile a doi pacienţi cu tumori benigne care trebuiau supuşi unor operaţii de peste 12 ore şi susţinea că i-a expus managerului această situaţie, replica fiind că binele bolnavilor ”reprezintă o lozincă” şi ”nu este interesat de ei”. Managerul Spitalului Colentina, Silvi Ifrim, a transmis, ulterior, că afirmaţiile doctorului Ionuţ Gobej nu se sprijină pe realitate, secţia ATI are gardă continuă, iar actul medical nu a fost niciodată condiţionat de depăşirea programului de lucru, însă medicul nu cunoaşte legea privind orele suplimentare. De asemenea, consiliul medical a discutat cazul, stabilind că declaraţiile doctorului Gobej sunt "neadevărate şi conţin nejustificat şi neetic atac la persoană".

Ca atare, situaţia va fi prezentată în Consiliul Disciplinar care poate decide sancţiuni de la avertisment până la desfacerea contractului de muncă, spuneau reprezentanţii consiliului.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, s-a declarat convinsă, la acel moment, că managerul interimar de la Spitalul Colentina, Silvi Ifrim, pe care spunea că a numit-o în funcţie în urma recomandărilor mai multor medici din cadrul unităţii sanitare, şi "nu ca urmare a unei prietenii politice", va găsi soluţiile necesare şi mai ales legale pentru dezamorsarea conflictului din spital.

 

Ionut Gobej si Dorin Bica Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa:

Scandalul medicilor demisionari. Managerul Spitalului Colentina și-a dat demisia

Scandalul medicilor demisionari. Managerul Spitalului Colentina și-a dat demisia

Alianţa Pacienţilor Cronici cere demiterea managerului Silvi Ifrim

Alianţa Pacienţilor Cronici cere demiterea managerului Silvi Ifrim

Medicul Ionuț Gobej: ”A avut loc o hărțuire zilnică a colegilor noștri și a noastră”

Medicul Ionuț Gobej: ”A avut loc o hărțuire zilnică a colegilor noștri și a noastră”

Cum vrea Gabriela Firea să-i convingă pe medicii Gobej și Bică să revină asupra demisiei

Cum vrea Gabriela Firea să-i convingă pe medicii Gobej și Bică să revină asupra demisiei

VIDEO PROTVPLUS.RO

salarii medici

Medicii și asistentele care au ”fugit” la privat se întorc acum la stat: ”Salariul este mai mare”

Alertă în spitalele din ţară. Numărul pacienţilor care au consumat ciuperci otrăvitoare a crescut

Campanie de vaccinare în Moldova. Ministrul Sănătății a mers în vizită în Buhuși

Andreea, tânăra otrăvită cu ciuperci, salvată de organele prelevate de la un copil. Părinții ei au murit

Statul va deconta medicamentele pentru pacienții care suferă de atrofie musculară

Numărul donatorilor de organe, în scădere. Sorina Pintea: ”O parte din vină e a autorităților”

rujeola

Peste 100 de noi cazuri de rujeolă au fost înregistrate în ultima săptămână

În pericol din cauza unei unghii încarnate. De ce nu a putut fi operat decât de un medic străin

Criză de sânge în Oradea. Angajații Centrului de Transfuzie au lansat un apel

A murit lângă spital după ce i s-a făcut o injecție și a fost lăsat să plece acasă

Spitalele care le-au făcut pacienților viața mai ușoară cu ajutorul tehnologiei. Aglomerația a devenit istorie

Afecțiunea care omoară 54.000 de oameni anual. România are doar 11 centre de îngrijire