Medic: Aproximativ 500.000 de romani sunt diagnosticati cu Alzheimer

28-10-2013 16:32

Alzheimer

Aproximativ 500.000 de romani sunt diagnosticati cu Alzheimer, afectiunea cunoscuta si ca boala uitariii, la care incidenta si prevalenta cresc puternic odata cu varsta, a declarat, pentru MEDIAFAX, prof. dr. Dafin Muresanu, presedintele SSNN.

"Boala Alzheimer este o forma comuna de dementa, reprezentand intre 50 si 70 la suta din toate cazurile de dementa. Alte tipuri de dementa sunt dementa vasculara, dementa cu corpi Lewy, dementele asociate cu boala Parkinson si dementele fronto-temporale", a mai spus presedintele Societatii pentru Studiul Neuroprotectiei si Neuroplasticitatii (SSNN).

Potrivit medicului, debutul dementei are loc in jurul varstei de 70-80 de ani si mai putin la persoanele sub 40 de ani.

"Atat incidenta, adica numarul de cazuri noi intr-un interval de un an, raportat la o populatie, cat si prevalenta, respectiv categoria de persoane la care se manifesta tulburarea, cresc puternic odata cu varsta", a adaugat prof. dr. Muresanu.

Presedintele SSNN a mai spus ca metoda cea mai eficienta a prevenire a bolilor neurologice este modificarea stilului de viata. "Si aici este vorba, in principal, despre dieta, activitatea fizica, consumul de bauturi alcoolice, fumatul, consumul de droguri etc. Tot in metodele eficiente de preventie intra si vizitele periodice la medic, pentru depistarea si tratamentul adecvat al suferintelor care favorizeaza aparitia bolilor neurologice", a explicat el.
 

Sursa: Mediafax

Tags: alzheimer, medici,


VIDEO PROTVPLUS.RO