Mai multe restrictii in sistemul sanitar. Schimbarile aduse pachetului de servicii de baza

Ultima actualizare: 15-05-2012 21:55

Zeci de medicamente nu vor mai fi compensate din aprilie, iar pacientii operati vor sta mai putine zile in spital.

Deciziile luate de ministerul sanatatii sunt recomandate de experti straini si vin ca urmare a faptului ca nu ne ajung banii pentru sanatate. Noul pachet de servicii de baza nu se atinge, insa, de urgente.

In prima faza se vor prescrie mai putine medicamente gratuite si compensate. Deocamdata sunt restrictionate trei substante folosite in tratarea bolnavilor cu afectiuni circulatorii, a celor care au suferit un transplant ori au hepatita C.

Iata si un exemplu: daca medicul recomanda un vasodilatator si unui bolnav cu vertij , din aprilie, produsul va fi dat cu reducere doar pentru cei care au Alzheimer.

Conform oficialilor, doar pentru aceste trei substante restrictionate economia la buget va fi de peste 40 de miloane de euro pe an.
 

Durata medie internari

- Cardiologie si diabet - 7 zile
- Bolnavi cronic- 12 zile
- Neonatologie, ginecologie, oncologie- 5 zile
- Terapie Intensiva- 6 zile
- Chirurgie generala si medicina interna- 7 zile
- Transplant renal- 10 zile

Ministerul sanatatii vrea sa taie si din zilele de internare. Astfel cardiacii, nu vor sta mai mult de o saptamana in spital, iar nevroticii doar 16 zile. Cei din minister vor decide si cate investigatii si analize vor mai fi suportate de stat. Un lucru e sigur urgenta va fi gratuita. Modificarile aduse pachetului minim de servicii vor intra in vigoare in aprilie.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO