Bilanțul persoanelor confirmate cu coronavirus a ajuns la 95. România se pregătește de scenariul 3
Numărul pacienților confirmați cu coronavirus, în România, a ajuns la 95 până la această oră. Ne mai despart doar câțiva bolnavi de scenariul cu numărul 3, pregatit de autoritați.
UPDATE 00:35 - Încă 6 cazuri confirmate de coronavirus
Caz 90 - Femeie, 64 de ani din Neamț, venită din Italia in 09.03 confirmată in 13.03
Caz 91 - Copil, 1 an din Bacău, contact cu mătușa venită din Italia in 03.03 confirmat in 13.03. Mătușa este asimptomatică urmează testarea.
Caz 92 - Femeie, 41 ani din Iași, lucrează in Mureș venită din Dubai in 08.03; face naveta Iași -București; din 09.03 a mers la serviciu; debut in 12.03 confirmată in 13.03
RECTIFICARE A MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII
Cazul 92, mai exact femeia de 41 de ani internată în Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, care s-a întors din Dubai în 8 martie 2020 și a fost confirmată pozitiv în data de 13 martie 2020 este un angajat al Ministerului Sănătății și nu o persoana din județul Mureș.
Această eroare din comunicarea inițială a fost posibilă dintr-o confuzie în interpretarea acronimului instituției Ministerului Sănătății și cel folosit pentru județul Mureș.
Menționăm că, în prezent se află în curs o anchetă epidemiologică pentru stabilirea contacților și recoltarea probelor, la fel ca la fiecare caz depistat pozitiv.
De asemenea, contacții direcți ai persoanei se află în autoizolare la domiciliu.
Caz 93 - Femeie, 41 ani din Iași, sosita din Franța internata în Spitalul de boli infecțioase Iași în 13.03 confirmată în 13.03
Caz 94 - Femeie, 27 ani din Caraș Severin, sosita din Italia în 10.03, carantinată în Caraș Severin confirmată in 13.03
Caz 95 - Bărbat, 55 ani din Caraș Severin, venit din Italia carantinat în Caraș Severin confirmat 13.03.
Desfășurarea evenimentelor de vineri:
UPDATE 22:45 - Încă un caz de infectare cu coronavirus. Bilanțul a ajuns la 89
Ultimul caz este o femeie în vârstă de 49 ani din Bihor, venită din Italia în data de 10.03. Aceasta se află în autoizolare
UPDATE ora 22:15 - Lista miniștrilor din Guvernul Orban în cazul cărora rezultatele testelor pentru coronavirus, efectuate vineri, în regim de urgență, sunt negative:
Victor Costache
Raluca Turcan
Nicolae Ciucă
Florin Cîțu
Virgil Popescu
Adrian Oros
Marcel Boloș
Marcel Vela
Ionuț Stroe
Costel Alexe
Bogdan Gheorghiu
Ion Ștefan.
UPDATE 22.00 - Alte două cazuri depistate pozitiv cu coronavirus au fost anunțate de Grupul de Comunicare Strategică.
Este vorba despre o femeie de 32 ani din județul Caraș-Severin, venită din Italia în data de 10.03, aflată în carantină în Caransebeș, confirmată pozitiv în 13.03.
Cazul 88 - Bărbat, 45 ani din București, venit din Londra în 9.03, internat astăzi cu febră, frisoane la Spitalul Victor Babeș București, confirmat pozitiv.
UPDATE 21:55 - Rezultatele testelor efectuate în cazul premierului desemnat Ludovic Orban și ministrului Sănătății, Victor Costache, sunt negative.
Tot negativ a ieșit și testul efectuat în cazul secretarului de stat din Ministerul Sănătății, Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății nu va sta în autoizolare deoarece nu a fost contact direct.
UPDATE 21:30 - Încă 4 cazuri de coronavirus confirmate
Au fost confirmate alte patru cazuri de coronavirus, numărul total de cazuri la nivel național ajungând la 86.
Caz 86 - Bărbat, 36 de ani, venit din Italia în 11.03 , aflat în carantină în Lugoj, confirmat in 13.03
Caz 85 - Femeie, 33 ani , venită din Italia in 11.03, aflată în carantină la Lugoj, confirmată in 13.03
Caz 84 - Femeie, 41 ani, din Timișoara, venită din Italia în 12.03, aflată în carantină, confirmată in 13. 03
Caz 83 - Barbat, 32 ani din Timișoara, venit din Italia in 12.03, aflat în carantină, confirmat în 13. 03
UPDATE 19.10 Câte paturi are România în acest moment în secțiile de terapie intensivă
Până acum, doar trei dintre pacienții infectați cu Covid-19 au ajuns în secția de terapie intensivă: unul în Iași și doi în București. Specialiștii se așteaptă însă, ca odată cu răspândirea numărului de cazuri să crească și numărul bolnavilor care au nevoie de îngrijiri în ATI.
România are în prezent 2.653 de paturi în secțiile de terapie intensivă. Doar 1.361 dintre ele au și ventilatoare. Restul până la 4600 sunt paturi de post-operator. În aceste condiții s-au comandat deja 200 de ventilatoare, 200 de monitoare și 800 de injectomate.
Problema este că în mare parte a timpului toate aceste locuri sunt ocupate. Pentru a le putea folosi în tratarea bolnavilor cu Covid-19, autoritățile au început să ia măsuri.
Unii dintre pacienții internați în spitalele de boli infecțioase au fost transferați în alte unități sanitare care au secții speciale.
Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș: „Am recondiționat un pavilion vechi care era în planul de demolare și l-am amenajat pentru pacienții cu coronavirus. Deja acest pavilion este aproape plin. Prin urmare, am mai deschis o a doua secție, unde am început să punem pacienți și pe măsură ce numărul pacienților va crește, vom elibera pe rând și celelalte secții ale spitalului.''
Când numărul celor infectați va trece de 100, în spitalele de boli infecțioase vor fi internați doar cei cu Covid-19. Totodată, celelalte unități sanitare trebuie să rezerve 10% din paturile ATI pentru astfel de bolnavi.
Îngrijirea unui pacient în terapie intensivă pentru două săptămâni poate costa sute de mii de euro, spun specialiștii, așa că Ministerul Sănătății a dublat bugetul pentru programul de Acțiuni Prioritare ATI. În plus, se lucrează la un nou program finanțat de minister, AP boli emergente, prin care vor fi alocate fonduri spitalelor care vor trata bolnavii cu Covid-19, care nu sunt în stare critică.
Odată cu creșterea numărului de cazuri va fi nevoie și de suplimentarea numărului de doctori. Tocmai de aceea, spitalele vor putea încheia contracte cu medici care și-au luat specializarea, dar care în acest moment nu au un post într-o unitate sanitară. Va fi nevoie de ei inclusiv în secțiile de terapie intensivă, acolo unde în prezent sunt puțin peste 2000.
Pentru ca spitalele să nu rămână fără finanțare din cauza limitării numărului de pacienți, ministerul va permite sistemul de plată de tip istoric, adică vor primi aceleași sume ca în lunile similare ale anului trecut.
UPDATE - Presedintele PNL Constanța, Bogdan Huțucă, are rezultat negativ la testul pentru coronavirus. Huțucă anunțase că a fost supus unui test, după depistarea pozitivă a senatorului PNL Vergil Chițac.
UPDATE 18:10 - În România există în prezent 3.500 de teste pentru coronavirus
În prezent, la nivel național sunt disponibile 3.500 de teste pentru depistarea coronavirusului.
De asemenea, urmează să vină și alte comenzi.
UPDATE 17.55 Numărul celor infectați cu Covid-19 a ajuns la 81.
Caz 76: Bărbat din Brașov, 44 ani, care s-a întors în data de 11.03.2020 din Boston și a fost internat cu simptomatologie specifică în data de 12.03.2020.
Caz 77: Tânără din Covasna, 16 ani. A avut contact cu o persoană pozitivă.
Caz 78: Femeie din Covasna, 77 ani. A avut contact cu o familie venită din Italia.
Caz 79: Femeie din Brașov, 51 ani, venită din Italia, aflată în carantină.
Caz 80: Bărbat de 26 ani, din Prahova, venit din Italia în 12.03, carantinat in Bușteni, din aceeași dată, confirmat în 13.03 la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș.
Caz 81: Femeie de 26 ani, din București, aflată din data de 9.03.2020 în autoizolare. În prezent se află internată la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș
Caz 82: Tânăr de 20 ani, din București, venit din Marea Britanie în data de 12.03. 2020. Este internat în Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din data de 13.03 și confirmat pozitiv din aceeași dată.
UPDATE 16.35 - 50 de polițiști din întreaga țară, sunt în autoizolare, potrivit unui anunț făcut, vineri, de IGPR și MAI.
Potrivit Poliției Capitalei, un număr de 14 polițiști bucureșteni sunt în izolare la domiciliu existând presupunerea că, în mediul extraprofesional, au intrat în contact cu o persoană purtătoare a virusului COVID 19.
Cei 14 urmează a fi testați medical, în funcție de rezultatul analizelor urmând a fi dispuse măsurile necesare.
Potrivit unor surse, cei 14 agenți de poliție ar fi jucat fotbal cu o persoană confirmată cu Covid-19.
UPDATE 15:53 Noi cazuri confirmate
Caz 74: Bărbat, 50 ani, medic. Este managerul Spitalului Gerota.
Caz 75: Un bărbat, în vârstă de 62 ani, care este pacient contact cu medicul gastroenterolog.
UPDATE 15:02. Numărul persoanelor infectate cu Covid-19 a ajuns la 73, informează Grupul de Comunicare Strategică. Este vorba despre trei femei din județul Timiș.
UPDATE 14:13. Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat vineri că social-democraţii vor vota un guvern stabil în România şi că în acest moment nu se mai poate discuta despre persoana care va conduce acest guvern.
Întrebat dacă PSD va vota un guvern condus de Ludovic Orban, Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, a spus: "Vom vota un guvern stabil în România. În acest moment nu se mai discută persoana, vorbim de un guvern".
El a adăugat că şedinţa de plen a Parlamentului pentru învestire poate fi organizată.
Întrebat dacă această şedinţă poate avea loc şi fără liberali, liderii PNL intrând în izolare din cauza unui caz de coronavirus, Ciolacu a spus că da.
UPDATE 12:35. Senatorul PNL Vergil Chițac a postat un mesaj, pe pagina sa de Facebook, după ce a fost confirmat ca fiind infectat cu noul coronavirus.
„Dragi prieteni,
Din păcate, starea de rău pe care am acuzat-o în ultimele zile s-a dovedit a fi cauzată de Coronavirus COVID-19. Voi urma întocmai procedurile Direcției de Sănătate Publică și am încredere că totul se va rezolva cu bine. Sunt extrem de mâhnit că eu, soția mea și atâția alți oameni din România și din lume trecem prin astfel de momente. E o încercare pentru toată planeta.
Mă impresionează mesajele și încurajările care nu se mai opresc. Vă mulțumesc și vă doresc din suflet să fiți sănătoși și să aveți mare grijă de voi, pentru că boala poate lovi când nu te aștepți”, este mesajul transmis de Vergil Chițac.
UPDATE 12:03. Consultările de la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui nou premier, vor avea loc prin teleconferință.
UPDATE: 11:41. Au fost solicitate 150 de teste. Guvernul a anunțat, de asemenea, că accesul jurnaliștilor la Palatul Victoria va fi restricționat.
UPDATE 11.20: Întregul Birou Executiv al PNL va intra în carantină, iar membrii acestuia vor fi testați pentru coronavirus.
Ludovic Orban și ministrul Sănătății, Victor Costache, confirmă faptul că senatorul PNL Vergil Chițac este infectat cu noul coronavirus.
Totodată, Ludovic Orban a declarat că toți membrii BPN și toți senatorii PNL se vor izola la domiciliu, fără să aștepte ancheta epidemiologică.
„Am solicitat Ministerului Sănătății să deruleze rapid ancheta epidemiologică. Toți colegii vor fi testați”, a declarat, vineri, Ludovic Orban.
Miniștrii urmează să decidă unde se vor izola, iar recomandarea premierului - la birourile lor, de unde își vor exercita, în continuare, atribuțiile, dar nu vor mai merge la consultări.
În plus, Ludovic Orban a declarat că se va izola la Vila Lac.
Pentru a preveni răspândirea COVID-19, va fi restricționat temporar accesul jurnaliștilor la Palatul Victoria.
UPDATE 10.57: Alte două cazuri au fost confirmate oficial în Hunedoara.
Este vorba despre un bărbat, 26 de ani, din Mehedinți venit din Italia pe data de 12.03.2020 și o femeie, 52 de ani, din Mehedinți, contact cu bărbatul de 26 ani, venită din Italia 12.03.2020.
Ambele cazuri sunt carantinate la Mehedinți.
UPDATE 10.40: Încă 4 cazuri de îmbolnăvire la Constanța. Este vorba despre senatorul PNL Vergil Chițac, despre fiul și soția sa, precum și despre asistentul său personal.
Toți cei patru sunt în autoizolare acasă. Vor fi transportați la secția de boli infecțioase din Spitalul județean.
În ultimele zile, Chițac a fost la Comisia de Apărare, unde a fost audiat Raed Arafat. De asemenea, acesta a participat la ședința PNL de luni, alături de toți liderii PNL.
Vergil Chițac este candidatul PNL la Primăria Constanța.
UPDATE ora 7.25: Cinci cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus au fost confirmate în București, vineri dimineață, la INBI Matei Balș.
Este vorba de persoane care au intrat în contact cu persoane depistate pozitiv.
Caz 60: Bărbat, 39 ani, contact cu persoana care a călătorit în Germania.
Caz 61 - Bărbat, 53 ani, contact ( coleg birou) cu membru din familia pacientului care a fost internat în Spitalul Gerota.
Caz 62 - Femeie, 48 ani, contact, membru familie caz 61.
Caz 63 - Tânăra, 22 ani, contact, membru familie cu cazul 61.
Caz 64 - Tânăr, 23 ani, contact familie cu cazul 61.
---
Joi seară au fost depistate șase cazuri în județul Hunedoara, care au intrat în contact cu tânăra de 26 ani, din Petroșani, venită din Italia pe 1 martie. Și totul s-a întâmplat pentru că femeia nu a respectat măsurile de autoizolare. În plus, vineri dimineață, încă cinci cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus au fost confirmate în București.
Cele trei cadre medicale și cei trei pacienți din Hunedoara sunt aduși acum la spitalul de boli Infecțioase din Timișoara. Ei vor fi internați în compartimenetul special. Tot aici este internată și tânăra de la care au contactat virusul.
Trei asistenți medicali și 3 pacienți de la spitalul Petroșani sunt printre cei infectați de tânăra de 26 de ani.
Pacienta a venit în țară din Italia pe 1 martie. O zi a stat izolată la domicliu dar ulterior a cerut o ambulanță, pentru că avea dureri lombare. Două zile a mers apoi să se trateze pe la diverși medici, dar a făcut și cumpărături. Ințial, când a fost internată în spital, nu a spus că s-a întors de curând din Italia și nici că primise o amendă de 10.000 de lei de la jandarmi pentru că nu respectase măsurile de autoizolare.
Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgență Petroșani: „Secția de neurologie a trebuit închisă din lipsă de personal - vorbim despre multe persoane - despre mai bine de 90% din personalul acestei secții”.
Direcția de Sănătate Publică Hunedoara a declanșat o anchetă ca să identifice persoanele care au intrat în contact cu femeia de 26 de ani înainte să fie internată.
Prima situație de răspândire comunitară a virusului
Pe de altă parte, iese în evidență un alt caz din Constanța. Autoritățile discută despre prima situație de răspândire comunitară a virusului.
Pacientul care pune cele mai mari probleme este un bărbat de 52 de ani, asistent șef în secția medicală a Spitalului Județean din Constanța. Confirmat pozitiv cu COVID-19, a declarat că nu a avut contact cu nicio persoană infectată și nici nu a călătorit în afară țării, în ultima perioadă.
Dacă informațiile furnizate de el se confirmă, este posibil că acesta să fie primul caz de transmitere comunitară a bolii din România.
George Sergiu Niculescu, prefectul județului Constanța: „Nu a fost stabilit nici un fel de contact cu persoane care să vină din zonele carantinate din Italia, nu a fost plecat din țară, nu a călătorit în țări cu posibil risc. Nu am putut stabili până în momentul de față de unde a putut contacta virusul”.
Pentru că deocamdată nu se cunoaște sursă îmbolnăvirii bărbatului, autoritățile medicale din Constanța au sporit alerta.
Încearcă să identifice toate persoanele cu care pacientul a intrat în contact. Între 29 februarie și 1 martie, a fost în Piatra Neamț - unde fiica lui a participat la un concurs de balet. Apoi s-a întors în Constanța, iar în zilele de 3 și 4 martie a fost de gardă în spitalul județean.
Bărbatul a început să se simtă rău acum trei zile și a mers la spitalul de boli infecțioase ca să își facă mai multe analize.
20 de cadre medicale care au stat în preajma lui au fost incluse pe o listă de risc iar în spital au fost luate măsuri ca să nu apară un eventual focar de boală.
Cătălin Grasa, managerul Spitalului Județean de Urgență Constanța: „Vom continua cu aceste măsuri de dezinfecție pe secțiile afectate. Se fac listele cu pacienții și personalul, în special cu care a fost în contact, astfel încât aceștia să poată să fie testați”.
Caz confirmat la Arad. Mai multe teste efectuate
Ieri a venit confirmarea și în cazul unei femei de 45 de ani, care s-a întors de curând în țară din Italia și era în carantină într-un centru din Arad.
Ea a fost transferată aseară la spitalul de boli infecțioase din Timișoara.
Tot într-un centru de carantină din Arad, au fost testate pozitiv 5 persoane bolnave cu vârste între 22 și 57 de ani. Grav este faptul că cei confirmați părăsiseră centrul.
Lucian Cozma, purtător de cuvânt al Prefecturii Arad: „Cele cinci persoane au plecat din centrul de carantină înainte de a se confirma acest diagnostic. În momentul confirmării, aceste persoane nu mai erau pe rază județului Arad, au plecat într-un convoi oficial”.
Drept urmare, trei dintre românii confirmăți pozitiv au străbătut aproape 400 de kilometri până să fie internați și izolați în Spitalul din Craiova. Nici ei și nici echipajele care de îi însoțeau nu știau că testele au ieșit pozitive.
Pacienți transportați la Institutul Matei Balș
Cinci pacienți s-au întors în țară din Italia și - în România - locuiesc în Olt, Dolj, Gorj și Vrancea. Pacientul din Gorj a fost transportat la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.
Un pacient diagnosticat cu noul virus a fost adus vineri dimineață la Matei Bals. Este vorba despre un bărbat care a fost transportat cu mantra, o ambulanță specială a celor de la SMURD. Este în izoletă și, evident, personalul a purtat costume speciale de protecție.
Și la spitalul de boli infecțioase din Iași a fost adusă o pacienta de 54 de ani din Roman, județul Neamț, după ce a fost confirmată cu COVID 19. Femeia era izolată de la 1 martie, după ce s-a întors din Italia.
Prefectul județului Neamț, George Lazăr: „Va confirmăm cazul unei doamne de 45 de ani. Din 11 martie este internată cu tuse, febră și laringită. Aceasta s-a întors din Italia în data de 1 martie, dintr-o zona neafectată la acel moment. În cursul anchetei epidemiologice s-au stabilit șase contacți apropiați în familie. Aceste persoane se autoizolează obligatoriu la domiciliu”.
Toți cei șase contacti direcți ai pacientei din Neamț urmează să afle în următoarele ore rezultatele testelor făcute de epidemiologi.
Un tânăr cu Covid-19, din Mureș, va fi transferat la Cluj
Un alt caz este al unui tânăr de 21 de ani, din județul Mureș. Lucrează ca șofer de camion și s-a întors din Milano în urmă cu o săptămână. A intrat în atenția autorităților abia după patru zile, când a sunat la numărul de urgențe acuzând tuse, febră și cefalee. A fost transportat la Spitalul de Boli Infecțioase din Târgu Mureș
Iuliu Moldovan, director DSP Mureș: „Am considerat oportun ca persoana să fie internată la boli infecțioase din Târgu Mureș pentru tratament și recoltare probe coronavirus. Rezultatul a fost pozitiv”.
Tânărul va fi transferat la spitalul de boli infecțioase din Cluj Napoca. Autoritățile au început ancheta epidemiologică și încearcă să descopere persoanele cu care șoferul a intrat în contact.