Consultările de la Cotroceni, în vederea desemnării unui nou premier, vor avea loc prin teleconferință

Ultima actualizare: 13-03-2020 14:46

Președintele României, Klaus Iohannis, cheamă astăzi partidele politice la consultări.

UPDATE. 11:59. Consultările vor avea loc prin teleconferință, a anunțat Administrația Prezidențială. Anunțul a venit la scurt timp după ce conducerea PNL a decis să intre în autoizolare ca urmare a confirmării infectării unui senator PNL cu Covid-19.

Știrea inițială:

Și asta după ce ieri, cu un sfert de oră înainte să ceară votul aleșilor, premierul desemnat Florin Citu și-a depus mandatul.

Evident că decizia i-a atras nenumărate critici din partea opoziției. Șeful statului crede, însă, că e un gest de maturitate politică.

Florin Cîțu și cei din echipa sa erau astepati ieri în plen, unde era programat votul de învestire. Cu 15 minunte înainte de vot era, însă, la Palatul Cotroceni, de unde a venit și anunțul.

Florin Roman, liderul grupului PNL din Camera Deputaților: „Premierul desemnat Florin Cîțu a făcut un gest de mare responsabilitate și a luat decizia de a renunța la mandat”.

PSD, USR, PRO România și ALDE anunțaseră că susțin executivul în contextului crizei provocate de coronavirus. Parlamentarii liberali s-au mobilizat și de asemenea anuțaseră că vor vota la vedere. Toată calculele arătau că Florin Cîțu ar fi avut șanse mari să fie numit premier.

Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților: „Cel mai bun lucru care se poate întâmpla României”.

Dan Barna, președinte USR: „Vine o molimă peste România și în continuare sunt aceste jocuri de mișto pe care le-am văzut - un premier desemnat care avea voturi în Parlament. Cu câteva minute înainte se duce și își depune mandatul”.

Victor Ponta, președinte PRO România: „I-ați văzut pe cei de la PNL cum își dădeau palma de fericire. Din punctul meu de vedere, PNL e la fel de periculos ca și coronavirusul”.

Potrivit unor surse, liberalii se așteaptă ca președintele Klaus Iohannis să îl desemneze din nou pe Ludovic Orban pentru a forma guvernul. Analiștii susțin, însă, că o nominalizarea a lui Orban are ca efect bulversarea electoratului și reabilitarea PSD.

Cristian Tudor Popescu: „La presiunea lui Iohannis, PNL i-a făcut pe plac. Acum domnul Cîțu a certificat prin demisie că era un premier marionetă, pus în bătaie de joc, pentru a fi demis. Așa ceva în condițiile crizei reale pe care o trăim, celei a coronavirsului, acest moment este distrugător pentru capitalul politic al PNL”.

Ludovic Orban rămâne premier interimar până la formarea unui nou Guvern.

Aseară, președintele Iohannis a anunțat că astăzi, la ora 13, vor avea loc consultări cu partidele pentru desemnarea unui nou premier.

Potrivit unor surse, liberalii iau în calcul și varianta unui executiv de uniune națională cu PMP și USR. Scenariul alegerilor anticipate a fost abandonat cu totul, după ce, joi, Curtea Constituțională a declarat că ordonanța privind organziarea alegerilor înainte de termen este neconstituțională în integralitatea sa.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 19.00 – 25 Octombrie 2021

45:39
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!