Lista de asteptare pentru viata. Sute de bolnavi de cancer privesc moartea in fata pentru ca s-a stricat un aparat
Sute de bolnavi de cancer din Galati privesc moartea in fata, dupa ce au fost pusi pe liste de asteptare pentru ca nu-si mai pot continua radioterapia.
Aparatul care trata 80 de pacienti pe zi s-a stricat de doua saptamani si, din cauza birocratiei, nici nu poate fi reparat prea curand. Iar in alte judete - unde au fost trimisi la radioterapie - sunt altii care stau la coada si sunt facute programari pana la sfarsitul anului.
La 63 de ani, doamna Marina a fost diagnosticata cu cancer. Pentru ea, dar si pentru multii altii, radioterapia era vitala. Intreruperea nu e deloc semn bun, pentru ca duce la accelerarea bolii.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Pacienta: Am sa stau la pat, nu avem ce face. Asa stau bolnavii si asteapta!
Reporter: Bani aveti sa mergeti la o clinica privata?
Pacienta: Nici gand.
"Sunt pacienti la care radioterapia se efectueaza cu intentie curativa si atunci inseamna vindecare", a spus Laura Rebegea, sefa sectiei de Radiologie.
E nevoie de 30.000 de euro pentru repararea aparatului, iar conducerea spitalului sustine ca, din cauza birocratiei, nu poate obtine finantarea prea curand. "A cazut kit-ul de calculatoare fara de care aparatul nu poate sa functioneze. Firma care asigura service-ul trebuie sa faca interventii in zona canadiana, pentru a obtine oferte de pret", a spus managerul Spitalului de Urgenta Galati, Mihaela Debita.
Intr-o asemenea situatie delicata, bolnavilor nu le ramane decat sa se resemneze, iar domnul Ion a facut-o deja. A trecut prin multe clipe grele si priveste incercarea de acum ca pe o noua provocare, pe care spera s-o invinga.
Aparatul de radioterapie trata in jur de 80 de pacienti pe zi si deservea 6 judete. Pacientii au fost pusi pe liste de asteptare in alte centre din tara, dotate cu un astfel de dispozitiv. "Doar urgentele am reusit sa obtinem catre Institutul Oncologic Bucuresti. In rest, fiecare are liste de asteptare", a mai spus Debita.
La Iasi, spre exemplu, se fac deja programari pentru luna decembrie, in timp ce la Brasov radioterapie se poate face doar la privat. Cat priveste situatia de la Galati, ar putea fi remediata, in cel mai fericit caz, abia peste doua luni.