Iritații de piele, un posibil simptom asociat COVID-19. Ce spun specialiștii
Ca orice viroză, COVID-19 este un tip de afecțiune în urmă căreia pot apărea manifestări pe piele, sub formă de iritaţii.
Sunt însoțite însă de febră și durere de gât. Alte posibile semne sunt pierderea mirosului și a gustului.
Dr. Luminița Marinescu, medic primar dermatolog: „Ca orice viroză, și acest virus poate să aibă manifestări cutanate virale sub formă de diverse leziuni roșii, iritație, leziuni în pete, leziuni care se încrețesc, ca și cum ai face o arsura la soare, discontinuă, neomogenă, sau iritații mai grave, numite vasculite - anumite vase din suprafața pielii se pot necroza în situațiile în care organismul este tarat și apare insuficiența respiratorie acută. Pielea suferă și din cauza insuficienței respiratorii generale, și din cauza acestei vasculite induse de boală”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Iritația pielii semnalează prezența bolii doar dacă apar și celelalte simtome.
Dr. Luminița Marinescu, medic primar dermatolog: „Manifestări pe piele asociete cu tuse, febră, insificiență repiratorie, pot să le consideri că făcând parte din tabloul clinic al virozei COVID-19”.
Fără aceste semne, iritațiile severe au alte cauze.
În această perioada, o consultație dermatologică din patru privește degradarea severă a mâinilor. Explicată prin spălatul excesiv - de care nu vom scăpa, în următoarele luni. E recomandat ca după fiecare curățare, să aplicați o cremă cu până la 20% uree. O soluție pentru ca apă să rămână în stratul hidro-lipidic al pielii, acolo unde îi și este locul.
Pentru cei care se știu cu afecțiuni, medicii au altă recomandare. Mănuși de bumbac înainte de cele chirurgicale.
Dr Luminița Marinescu, medic primar dermatolog: „Plasticul în contact direct cu mâna poate să mențină transpirația și să crească gradul de iritație prin contactul direct cu pielea sau la unele persoane poate să inducă alergii la latex sau la pudra din mănușă”.
Atenție, însă: dacă nu folosiți mănuși, evitați să aplicați crema pe mâini când plecați de acasă! Grăsimea va atrage virusul de pe suprafețele pe care le atingeți. Cu atât mai mult, nu duceți mâna la gură, la ochi și la nas înainte să va spălați cel puțin 20 de secunde cu apă și săpun.