Orban a cerut ca și demnitarii să fie vizaţi de şomajul tehnic din sistemul public

×
Codul embed a fost copiat

Premierul Ludovic Orban i-a cerut, joi, ministrului Muncii să găsească o formulă prin care şi demnitarii să fie vizaţi de ordonanţa de urgenţă privind şomajul tehnic la nivelul sistemului public.

Prim-ministrul a precizat, joi, în ședința de Guvern, că a primit deja zeci de cereri de derogare din partea diferitelor sectoare ale sistemului public şi a subliniat că inclusiv demnitarii trebuie să îşi exprime solidaritatea cu cei afectaţi de criză.

"Deja am primit zeci de cereri de derogare şi motive care mai de care mai stranii pentru a susţine această derogare. Trebuie să facem o analiză foarte obiectivă. Să găsiţi o formă de exprimare a solidarităţii şi pentru şefime, adică inclusiv pentru noi, demnitarii", a spus Orban.

Violeta Alexandru a afirmat, la rândul său, că a primit şi ea astfel de solicitări şi a spus că acestea vor fi supuse analizei. În ce îi priveşte pe demnitari, ea a apreciat că este momentul unei solidarităţi "pe toate planurile şi la toate nivelurile".

Ministrul Muncii a menţionat că prima variantă a ordonanţei este gata şi că în zilele următoare va fi supusă atenţiei fiecărui minister.

Citește și
Economie, statistica
Ce spun sindicatele despre trimiterea bugetarilor în șomaj tehnic: Economiile la buget ar fi mici

"În zilele următoare o voi circula - varianta pe care Ministerul Muncii o propune - şi o voi discuta cu toţi colegii din guvern care îşi cunosc domeniile de activitate", a spus Violeta Alexandru.

Orban a solicitat în mod expres ca acest lucru să se petreacă în cursul acestei săptămâni, iar ministrul Muncii a replicat că proiectul va fi pregătit pentru începutul săptămânii viitoare, urmând să aibă loc consultări inclusiv cu partenerii sociali.

Care va fi economia la bugetul de stat

 

Orban spune că măsura privind munca doar jumătate de lună în unele sectoare din sistemul bugetar va aduce o economie la buget între 1,2 şi 1,5 miliarde de lei.

"Este exact ceea ce am anunţat public, cred că trebuie să fim solidari, cred că trebuie să împărţim greutăţile situaţiei, aşa cum cei din sectorul privat sunt afectaţi, cred că şi sectorul public trebuie să fie solidar, începând cu cei care deţin funcţii de demnitate publică. De asemenea, există şi considerente de natura resurselor, pentru că este evident că resursele statului scad în această perioadă şi aceste venituri trebuie drămuite cu multă chibzuinţă astfel încât aceste resurse să poată să fie cât se poate de folositoare”, a declarat premierul.

El a susţinut că decizia este una "de bun simţ, cât se poate de normală într-o astfel de situaţie”.

"Cu siguranţă există şi o economie, dar nu doar economia este determinantă în adoptarea unei astfel de măsuri. (...) Se poate face o economie aproximativ între un miliard două sute şi un miliard cinci sute de milioane”, a mai spus primul ministru.

Bugetarii vor lucra, pe rând, câte o jumătate de lună

 

Prim-ministrul a cerut joi Guvernului să analizeze proiectul de ordonanţă de urgenţă care prevede că bugetarii vor lucra, pe rând, câte o jumătate de lună, aflându-se în restul perioadei într-o formă echivalentă şomajului tehnic.

Premierul a explicat, miercuri, cum va funcţiona acest mecanism care urmează să fie implementat.

"În alte sectoare publice ne-am gândit la un mecanism pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ţine oarecum şi de o evitare a riscului de răspândire a virusului, un mecanism relativ simplu, în care împărţim angajaţii, să spun, în două. Angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice, şi jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum se plăteşte şomajul tehnic, cu 75%. Restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă. Ăsta este mecanismul pe care l-am gândit", a precizat Orban.

La rândul ei, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a afirmat, într-o postare pe Facebook, că trecem printr-o perioadă în care multe lucruri s-au schimbat. 

"Într-o bună parte a sistemului public s-a redus activitatea. De la mediul privat, din datele pe care le văd zilnic despre contractele suspendate sau încheiate, am cel mai clar semnal. Se vede tendinţa de a se rămâne acasă. Este şi o perioadă în care autorităţile competente insistă, spre binele nostru, să se ia în continuare toate măsurile de prevenţie", arată ea.

Ministrul Muncii spune că a pregătit un proiect pentru a legifera "starea de fapt" din sistemul public.

"În faţa acestei realităţi, am pregătit un proiect de act normativ pentru a legifera o stare de fapt din sistemul public. Acum este momentul organizării unui sistem de lucru în instituţii, autorităţi, regii cu capital de stat care să le asigure funcţionalitatea pe durata stării de urgenţă dar care să ţină cont şi de dorinţa evidentă a multor angajaţi de a rămâne la domiciliu şi, binenţeles, de necesitatea asigurării unui raport just între muncă şi plată. «Şomaj tehnic» în instituţiile publice, o decizie care asigură posibilitatea tuturor angajţilor de a rămâne acasă în această perioadă, prin rotaţie, într-un număr egal de zile dintr-o lună, cu 75% din salariul de bază", adaugă Violeta Alexandru.

Citește și...
Guvernul ia în calcul rechiziţionarea de stocuri de cereale. Orban:
Guvernul ia în calcul rechiziţionarea de stocuri de cereale. Orban: "E un adevărat dezmăţ"

Cabinetul Orban face ultimele calcule pentru reîmpărţirea banilor din buget. Premierul şi ministrul finanţelor recunosc că situaţia este dificilă, câtă vreme veniturile au scăzut, iar cheltuielile sunt tot mai mari.

Ce spun sindicatele despre trimiterea bugetarilor în șomaj tehnic: Economiile la buget ar fi mici
Ce spun sindicatele despre trimiterea bugetarilor în șomaj tehnic: Economiile la buget ar fi mici

Numărul de angajați ai statului trimiși în șomaj tehnic ar trebui să fie „foarte mic”, pentru a nu afecta funcționarea instituțiilor, în consecință, economiile la buget ar fi infime, susțin liderii sindicali.

”Să aveți un comportament civilizat”. Mesajul premierului Orban despre o nouă ordonanţă
”Să aveți un comportament civilizat”. Mesajul premierului Orban despre o nouă ordonanţă

Premierul Ludovic Orban a afirmat, miercuri, că a solicitat celor care asigură aplicarea restricţiilor instituite prin ordonanţă militară să facă diferenţa între oamenii care nu respectă regulile în mod vădit şi cei care nu o fac cu rea-voinţă.

Recomandări
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți:
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți: "Luați-i pe front, așa primim bani pentru copii"

Când a decretat mobilizare militară parțială, Vladimir Putin a promis că bărbații care vor fi trimiși pe front vor fi remunerați, iar în caz de rănire sau de deces, familiile lor vor primi despăgubiri.

Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022
Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022

Preşedinţia de la Kiev a afirmat că populaţia Ucrainei este un ''artizan al păcii'', la puţin timp după ce organizaţia nonguvernamentală ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022.

Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”
Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”

Tatăl unui copil care a fost considerat mort la naştere şi ”aruncat într-o tavă” de către medicul de la Polizu, acuzat că ar fi lăsat un copil născut prematur să moară, a făcut mai multe declarații șocante.