Joaca de-a cartoful fierbinte cu vaccinul antigripal. Ministrul Sanatatii si ANM se intrec in acuzatii, scuze si explicatii
"Am informatii ca din exteriorul Institutului Cantacuzino s-a produs o contaminare voita a vaccinului" sustine ministrul Sanatatii, desi reprezentantii acestei institutii spun ca nu au primit vreo cerere oficiala.
Cel care a semnat finantarea productiei o indica, drept vinovat de incompetenta, si pe fosta directoare a Institutului. Drumul spre adevar pare insa presarat cu halucinante contradictii
Eugen Nicolaescu crede ca "cineva" ar fi putut planta toxina gasita in vaccinurile antigripale.
"Am facut o solicitare scrisa catre Serviciul Roman de Informatii. Ne-ar putea ajuta sa intelegem exact ce s-a intamplat acolo, cum s-a produs contaminarea.
- Aveti infomatii in privinta unei contaminari intentionate?
- Eu nu spun ca sunt neaparat informatii, sunt suspiciuni.
- Sunt mai multe persoane care v-au sugerat posibilitatea unei contaminari exterioare sau sunt suspiciunile dumneavoastra?
-Repet, sunt suspiciuni care s-au nascut in urma mai multor discutii", a spus Eugen Nicolaescu pentru Stirile ProTV.
SRI a refuzat sa ofere orice informatii despre sesizarea ministrului. Intre timp, Nicolaescu are dubii si despre competenta fostei directoare a Institutului Cantacuzino.
"Sefa laboratorului, care intre timp si-a dat demisia, a prezentat documente prin care fiecare lot in parte intrunea conditiile de conformitate. E clar ca sunt niste lucruri care nu sunt in regula".
Dar fosta directoare a institutului sustine ca eroarea s-a produs nu din incompetenta, ci sub presiunea de a pune produsul pe piata.
Intre timp, raspunderea pentru esecul jenant al investitiei de 2 milioane si jumatate de euro e pasata ca un cartof fierbinte, intre ministerul care a dat banii, institutul care i-a preschimbat in ser cu potential toxic si specialistii Agentiei Medicamentului.
Reprezentantii Agentiei Medicamentului contrazic ferm ambele afirmatii. Nu ei, ci fabricantul decide daca lotul antigripal, cu certitudine toxic, este distrus sau pastrat.
"Asteapta si al doilea rezultat din studiul clinic, urmand ca mai departe ANM sa hotarasca ce se face cu el", a spus Nicolaescu.
Reprezentantii Agentiei Medicamentului contrazic ferm ambele afirmatii. Nu ei, ci fabricantul decide daca lotul antigripal- cu certitudine toxic- este distrus sau pastrat.
"Este la latitudinea producatorului. Nu il poate pune pe piata. Noi nu asteptam niciun rezultat care sa poata sa modifice decizia noastra", spune Anca Crupariu, ANM.
Si totusi, lotul va fi pastrat pana la expirare, adica in iulie. Cine a decis? Nicolaescu arata cu degetul, din nou, spre ANM.
"Tot ANM ne-a facut o scrisoare, o adresa spunandu-ne ca, daca Doamne Fereste in Romania ar fi o pandemie, ar putea fi utlizat", a spus Nicolaescu.
Si iar... Agentia Medicamentului neaga.
"Din nou, este o interpretare. Aceasta "s-ar putea avea in vedere" este doar o ipoteza, nu o recomandare certa. Nu are nicio aplicabilitate practica", spune Anca Crupariu.
Ministrul Eugen Nicolaescu pare hotarat sa convinga cum ca vaccinul nu este o paguba. A decis sa infiinteze un asa zis "fond de rezerva pandemica", unde sa fie transferate cele 400 de mii de doze care zac in depozitele Institutului Cantacuzino. Asta, in ideea in care in aceasta primavara sau in toiul verii sute de mii de romani se vor imbolnavi subit de gripa. Epidemiologii spun ca riscul este infim.