38 de morți în România din cauza gripei. Când ar putea fi declarată epidemie
38 de români au fost ucişi până acum de gripă. Între aceştia, o femeie de numai 33 de ani şi doi bărbaţi. Este un număr mare de decese, după cum a declarat chiar vineri ministrul Sănătăţii.
Autorităţile vor decide săptămâna viitoare dacă declară sau nu epidemie. Sunt aproape 6.000 de cazuri de îmbolnăviri numai în şcoli, însă până acum nu a cerut nimeni ca luni să se suspende cursurile.
Suntem în a doua săptămână epidemică, adică încă la debutul unei epidemii de gripă. Până acum sunt 38 de victime ale virusului gripal şi peste 200 de mii de cazuri de infecţii respiratorii acute: viroze, gripă şi pneumonii.
Profesor doctor Adrian Streinu Cercel: ”Virusul suferă modificări de la an. La gripă apare în fiecare an, virusul suferă mutaţii, important e să ne vaccinăm.”
Ministrul Sănătăţii spune că răspândirea bolilor în şcoli este susţinută de cifre.
Sorina Pintea, ministrul Sănătății: ”Numărul de cazuri la nivelul unităţilor şcolare transmis Ministerului Sănătății de direcţiile de sănătate publice este de 5.823. Conform specialiştilor, suntem în pragul unei epidemii.”
Între timp, Ministerul Sănătăţii a comandat încă 25 de mii de doze de vaccin antigripal, pe care medicii de familie să le folosească îndeosebi pentru pacienţii din categoriile de risc. Cei care nu pot fi imunizaţi gratuit sunt trimişi la farmacii, doar că în unele oraşe sunt probleme. Iar vaccinul pentru copii practic a dispărut din stocuri.
De teama infecţiilor respiratorii, oamenii au început să aplice soluţiile simple. Unele farmacii au epuizat şi stocul de măşti sterile.
Ca să îşi facă treaba, masca trebuie folosită corect. O deschid încercând să nu ating decât marginile. O aşez inclusiv sub bărbie, presez banda elastică să ia forma nasului şi o ancorez de urechi sau la ceafă. O pot ţine în jur de trei ore sau până când se umezeşte. Ideal e ca înainte de a o arunca în container, să o puneţi într-o pungă de plastic închisă.
Tot cu masca s-au prezentat şi la mall cei care au ales să meargă la film. Din păcate, riscul de contaminare directă e foarte mare pentru cei care au purtat altfel de măşti: cele de la simulatoarele video.
În ciuda recomandărilor de a evita locurile aglomerate, locurile de joacă au fost pline. Practic, riscul de transmitere a bolilor e la fel de mare ca la grădiniţă.
A fost a doua zi când toate şcolile şi grădiniţele de stat au fost închise. Suficient timp pentru ca primăriile să cureţe temeinic sălile de curs. Doar că Ministerul Sănătăţii a recomandat doar triajul epidemiologic şi raportarea cazurilor noi, nu şi dezinfectarea spaţiilor. Ca efect, doar unele inspectorate şcolare au cerut directorilor să facă igienizarea cu cloramină.
Până luni, părinţii încearcă să protejeze cum pot sănătatea copiilor. Cei care au putut au rămas cu ei acasă. Pentru restul, soluţia de urgenţă a fost să plătească 30-40 de lei pentru after school.