In Romania ajung anual peste 500.000 de tone de produse modificate genetic,in special porumb si soia

Ultima actualizare: 02-11-2012 11:39

Uniunea Europeana interzice cultivarea semintelor folosite in experimentul francezilor, dar in schimb, sunt aprobate importurile.

Pana in 2009 au existat culturi experimentale si la noi.

In Europa ajung anual 40 de milioane de tone de produse modificate genetic, iar in Romania peste 500.000 de tone, in special porumb si soia.

Porumbul incriminat in Franta a fost studiat si in Romania pana in 2009 la Statiunea de Cercetari Agricole Simnic.

Specialistii au urmarit atunci reactia acestei cereale hibrid la actiunea unui erbicid puternic numit Roundup. O combinatie mentionata si in studiul francezilor potrivit caruia dupa 2 ani sobolanii testati s-au ales cu tumori.

"S-a aplicat erbicidul respectiv pentru distrugerea tuturor buruienilor care se aflau in acea perioada in vegetatia porumbului", a declarat Gabriel Paunescu, sef Laborator Agrotehnica Statiunea Simnic.

97% dintre produsele modificate genetic devin furaje si sunt consumate de porci, vaci sau pasari.

Temerea specialistilor este ca intr-un final efectele acestor produse ajung in organismul nostru, din moment ce consumam carne.

Romania cultiva acum 217 hectare cu porumb modificat genetic, alte soiuri decat cel controversat. Spre exemplu, in judetul Braila, semintele Monsanto, diferite de cele utilizate in experimentul francezilor, sunt folosite de fermieri pe cateva zeci de hectare.

Micii producatori nu au incredere in semintele modificate genetic.

Experimentul facut de francezi pe sobolani a vizat trei situatii

Primul grup de rozatoare a fost hranit cu porumb modificat genetic Monsanto NK603, celui de-al doilea grup i s-a administrat acelasi tip de porumb, dar de data aceasta tratat cu erbicid Roundup. Al treilea grup a beneficiat de porumb obisnuit.

Sobolanii care au avut o dieta ce continea porumbul modificat si urme de Roundup au murit inaintea celor cu dieta standard. Cei care au mancat doar porumb monsanto NK 603 au dezvoltat tumori.

"Este clar ca simptomele si efectele sunt similare la om. De remarcat ca la femele majoritatea tumorilor sunt mamare. Pe langa reducerea duratei de viata a animalelor, sunt afectate si alte organe precum rinichii, ficatul, hipofiza si sistemul endocrin", spune doctorul Aurel Maxim.

Dezbaterea s-a mutat in Comisia Europeana, iar cercetarea e abia la inceput.

Daca specialistii francezi sustin ca porumbul modificat genetic poate provoca aparitia cancerului, cercetatori din alte tari spun ca organismele modificate genetic nu sunt periculoase.

Uniunea Europeana importa anual 40 de milioane de tone soia si porumb modificate genetic. In Romania ajung anual intre 400.000 -500.000 tone de soia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO