FOTO socant. Efectele devastatoare ale alimentelor modificate genetic asupra unui organism
Porumbul modificat genetic poate provoca aparitia cancerului. Asta sustin cercetatorii francezi dupa doi ani de experimente pe sobolani.
Rozatoarele, hranite cu porumb modificat genetic, au dezvoltat tumori de marimea unei mingi de ping pong. Vestea a provocat un soc in toata lumea, iar acum s-a discutat in Parlamentul European posibilitatea excluderii acestor produse de pe piata.
Vestea bomba vine dupa ce timp de doi ani cercetatorii francezi au facut un studiu pe 200 de sobolani de laborator.
Cei hraniti cu porumb modificat genetic au dezvoltat tumori mamare, leziuni hepatice si renale severe, iar rata mortalitatii a fost mai mare cu 70% decat la cei hraniti normal. Studiul a fost facut de cercetatorii Universitatii din Caen.
"Primele tumori apar din a patra luna de tratament, adica la o luna dupa ce companiile inceteaza sa mai testeze organismele modificate genetic. Tumorile au fost in principal mamare in cazul femelelor, la piele in cazul masculilor", spune Gilles-Eric Saralini, cercetator Universitatea din Caen.
La vremea la care Comisia Europeana a aprobat culturile modificate genetic nu existau suficiente studii care sa arate ca aceste produse ar fi nocive. Odata cu aparitia acestui raport se schimba insa datele problemei.
Cercetatorii vor inainta catre EFSA toate datele stiintifice pe care le-au folosit pentru a ajunge la aceste concluzii.
Porumbul folosit pentru studiu apartine companiei americane Monsanto, care vinde astfel de produse si in Romania. Contactati, reprezentantii companiei spun ca vor face verificari.
"La acest moment o echipa Monsanto analizeaza in mod sistematic si meticulos acest studiu, asa cum se procedeaza cu toate studiile pe care noi le efectuam pentru produsele si tehnologiile noastre. Acestea au confirmat in mod continuu siguranta acestor produse", a declarat un reprezentant al companiei.
Unii specialistii sunt de parere ca efectele aparute la sobolani pot aparea si la oameni.
"La om poate sa produca ca si la mamiferele de experienta tumori maligne, reducerea duratei de viata, afectiuni ale ficatului pancreasului, a glandelor endocrine", a declarat Alexandru Maxim, conferentiar doctor USAMV.
Studiul a fost dezbatut joi si in Parlamentul European, iar masurile ar putea fi drastice, ducand chiar la scoaterea de pe piata a produselor modificate genetic.
Autoritatea Europeana pentru siguranta alimentelor a declarat ca va examina atent acest nou studiu.
In Romania au fost cultivate anul acesta 217 de hectare cu porumb modificat genetic. Cele mai raspandite sunt in Arad, Braila, Dolj, Timis si Ilfov.