Importanța sportului. Câte boli pot fi evitate cu ajutorul exercițiilor fizice intense efectuate în weekend

sport
Shutterstock

S-a constatat că atât exerciţiile fizice regulate pe parcursul săptămânii, cât şi exerciţiile fizice intense, efectuate doar în weekend, reduc riscul a peste 200 de boli, inclusiv hipertensiunea şi diabetul.

Conform unui studiu recent, persoanele care fac exerciţii fizice mai intense la sfârşit de săptămână pot obţine beneficii similare pentru sănătate la fel ca cei care urmează o rutină de exerciţii fizice mai regulate, distribuite uniform pe parcursul săptămânii.

Studiul, condus de cercetători de la spitalul Massachusetts General din Statele Unite, a analizat dacă o concentrare a exerciţiilor fizice moderate până la viguroase într-una sau două zile pe săptămână, denumită şi abordarea „războinucului de weekend”, oferă aceleaşi beneficii pentru sănătate ca şi distribuirea exerciţiilor fizice pe mai multe zile.

Publicat joi, în revista Circulation, studiul a arătat că ambele modele de exerciţii fizice au fost asociate cu un risc mai scăzut de a dezvolta peste 200 de boli diferite.

„Se ştie că activitatea fizică afectează riscul multor boli”, a declarat dr. Shaan Khurshid, coautor principal al studiului şi cardiolog la spitalul Massachusetts General, într-un comunicat al spitalului.

Citește și
Andie MacDowell
Apariție fabuloasă la Paris a actriței britanice Andie MacDowell. Cum arată vedeta la 66 de ani
VIDEO. „Toată România este salvată”. Femeia care a sesizat CCR și a împiedicat-o pe Diana Șoșoacă să candideze la prezidențiale a sărbătorit cu șampanie

„Arătăm aici beneficiile potenţiale ale activităţii războinicilor de weekend pentru riscul nu numai al bolilor cardiovasculare, aşa cum am arătat în trecut, ci şi al bolilor viitoare care acoperă întregul spectru, de la afecţiuni precum boala renală cronică la tulburări de dispoziţie şi nu numai”.

Cum s-a desfăşurat studiul?

Cercetătorii au utilizat datele provenite de la aproape 90.000 de persoane din cadrul studiului UK Biobank şi au analizat legătura dintre modelele de activitate fizică şi riscul de apariţie a 678 de afecţiuni din 16 tipuri de boli.

Participanţii au purtat accelerometre la încheietura mâinii pentru a-şi urmări activitatea fizică totală şi intensitatea exerciţiilor pe parcursul unei săptămâni.

Aceştia au fost împărţiţi în trei categorii, în funcţie de îndeplinirea sau nu a pragului săptămânal recomandat de 150 de minute de exerciţii fizice.

Primul grup, denumit „războinici de weekend”, şi-a concentrat majoritatea sau toate exerciţiile fizice într-una sau două zile, cum ar fi în weekend, îndeplinind în acelaşi timp obiectivul de 150 de minute.

Al doilea grup, cel al „practicanţilor obişnuiţi de exerciţii fizice”, şi-a distribuit activitatea fizică mai uniform pe parcursul săptămânii, dar a atins, de asemenea, nivelul ţintă de activitate, în timp ce al treilea grup, denumit „inactiv”, a fost format din persoane care nu au atins nivelul recomandat de exerciţii fizice.

Care au fost rezultatele?

Studiul a constatat că ambele modele de exerciţii fizice, „războinicii de weekend” şi persoanele care fac exerciţii fizice în mod regulat, au fost asociate cu un risc redus de mai mult de 200 de boli, impactul cel mai semnificativ fiind observat asupra afecţiunilor cardiometabolice, cum ar fi hipertensiunea şi diabetul.

În mod specific, cei care au urmat modelul de exerciţii al „războinicilor de weekend” au înregistrat un risc cu 23% mai mic de hipertensiune, comparativ cu o reducere de 28% în rândul celor care fac exerciţii în mod regulat.

Riscul de diabet a fost redus cu 43% pentru luptătorii de weekend şi cu 46% pentru cei care făceau exerciţii în mod regulat.

Beneficiile ambelor modele de exerciţii au fost observate în toate categoriile de boli testate, inclusiv afecţiuni precum boala renală cronică şi tulburările de dispoziţie.

Aceste constatări vin ca o continuare a unui studiu anterior realizat tot de cercetători de la Massachusetts General anul trecut, care a constatat că ambele modele de exerciţii au fost asociate cu beneficii cardiovasculare similare.

Acestea includ un risc mai scăzut de atacuri de cord, insuficienţă cardiacă, bătăi neregulate ale inimii şi accident vascular cerebral.

„Deoarece pare să existe beneficii similare pentru războinicul de weekend faţă de activitatea regulată, este posibil ca volumul total de activitate, mai degrabă decât modelul, să fie cel mai important”, a spus Khurshid.

„Intervenţiile viitoare care testează eficacitatea activităţii concentrate pentru a îmbunătăţi sănătatea publică sunt justificate, iar pacienţii ar trebui încurajaţi să se angajeze în activităţi fizice conforme cu ghidul folosind orice model care poate funcţiona cel mai bine pentru ei”, a adăugat el.

Rezultatele cheie ale studiului:

  • În comparaţie cu inactivitatea, un model de exerciţii fizice de tip „războinic de weekend” (care concentrează cea mai mare parte a activităţii fizice moderate până la viguroase într-una sau două zile pe parcursul săptămânii) sau un model de activitate fizică distribuit mai uniform au fost asociate cu riscuri similare mai scăzute de boli în 16 categorii.
  • Efectele protectoare au fost observate în ceea ce priveşte afecţiunile cardiace şi digestive, precum şi sănătatea mintală şi bolile neurologice.
  • Constatările indică faptul că modelele de activitate fizică concentrată pot fi la fel de eficiente pentru prevenirea bolilor ca şi modelele în care exerciţiile sunt distribuite pe parcursul săptămânii.
Articol recomandat de sport.ro
Gigi Becali, mesaj direct pentru Marcel Ciolacu: "Nu ne batem joc de România!"
Gigi Becali, mesaj direct pentru Marcel Ciolacu: "Nu ne batem joc de România!"
Citește și...
Descoperire de 1,8 milioane de lei în Constanța. Ce au găsit autoritățile într-un container venit din China. FOTO
Descoperire de 1,8 milioane de lei în Constanța. Ce au găsit autoritățile într-un container venit din China. FOTO

Inspectorii din cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanţa au reţinut aproximativ 1.800 perechi încălţăminte sport, susceptibile de a fi contrafăcute, a anunţat, joi, Autoritatea Vamală Română (AVR).

Apariție fabuloasă la Paris a actriței britanice Andie MacDowell. Cum arată vedeta la 66 de ani
Apariție fabuloasă la Paris a actriței britanice Andie MacDowell. Cum arată vedeta la 66 de ani

Casa Dior a deschis săptămâna modei de la Paris cu o colecție atipică în care a pus accentul mai mult pe sport, decât pe eleganță.

Dezastru în învățământ. În mii de școli lipsesc sălile de sport, iar în multe dintre cele existente
Dezastru în învățământ. În mii de școli lipsesc sălile de sport, iar în multe dintre cele existente "iarna e extrem de frig"

A început "Săptămâna Europeană a Sportului Școlar", ocazie cu care în zeci de țări sunt puse la cale evenimente care promovează mișcarea. În tot acest timp, în România, infrastructura sportivă școlară este deficitară, după cum spun, cu amărăciune, profesorii și elevii.

De pildă, mii de unități de învățământ nu au sală de sport, iar copiii se adună în spații improvizate pentru ora de educație fizică.

Pentru a marca "Săptămâna Europeană a Sportului Școlar", aproape 300 de elevi de la Colegiul "Vasile Alecsandri" din Iași au facut, luni, mișcare pe terenul de sport. Dar asta numai pentru că vremea le-a permis.

Răzvan Zaharia, elev cu tricou alb: "Iarna facem într-o sală de curs fără mese, dar este greu cu 25 de elevi să încăpem toți".

Tudor Pintilie, elev cu tricou albastru: "Nu avem vestiare, nu avem săli de sport, nu avem un teren modern, jucăm aici".

Când temperaturile scad, la ora de educație fizică și sport, copiii sunt înghesuiți într-o sală de curs obișnuită.

Constantin Cotea, profesor de educație fizică și sport: "Nu putem face multe aici, doar câteva exerciții de forță și gimnastică acrobatică. Lecția are foarte mult de suferit, fiecare își așteaptă rândul să lucreze, e greu. De joc sportiv nu se poate discuta și de alte sporturi care se fac în sală, sunt straine de noi în perioada iernii".

Andrei Dorofte, profesor de educație fizică și sport: "Mișcarea ar trebui să fie un mod de viață pentru tineri, ajută la prevenirea bolilor, la starea de sănătate, dezvoltare fizică armonioasă. Iarna suntem două clase simultan, o clasă rămâne în clasă, jucăm șah, static, și o clasă vine aici și face ora de educație fizică".

De-a lungul timpului au existat diferite proiecte pentru o sala de sport.

Ghoerghiță Nistor, director Colegiul "Vasile Alecsandri" Iași: "Ultima dată a fost pe lista CNI. Sala de sport era înaltă, făcută la suprafață, având în vedere că noi avem biserica și monumentele istorice în jur, nu ne-a aprobat comisia de monumente".

Potrivit Institutului Național de Statistică, din cele 7.100 de scoli din țară, doar 5.600 au teren de sport si numai 4.600 - o sală de sport.

Mihaela Nabăr, președinte World Vision România: "Sunt săli in care iarna este extrem de frig, vara este extrem de cald. Sunt săli care favorizeaza aparitia unor accidente. Profesorii înșiși spun că le este teamă să ducă copii acolo, pentru că unele dintre ele arată mai rău decât acum 20 de ani".

Săptămâna Europeană a Sportului Scolar are loc în fiecare an la final de septembrie.

 

Recomandări
CCR a publicat motivarea deciziei privind respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă la funcția de președinte al țării. DOCUMENT
CCR a publicat motivarea deciziei privind respingerea candidaturii Dianei Şoşoacă la funcția de președinte al țării. DOCUMENT

Curtea Constituţională a României a publicat, luni, motivarea deciziei privind respingerea candidaturii Dianei Iovanovici-Şoşoacă la funcţia de preşedinte al României.

Transapuseana a dus la explozia prețurilor pentru terenurile din zonă: ”S-au scumpit și de 50-60 de ori”
Transapuseana a dus la explozia prețurilor pentru terenurile din zonă: ”S-au scumpit și de 50-60 de ori”

O infrastructură bună scoate din anonimat zone cu potențial turistic și poate atrage investitori. O dovedește Transapuseana, drumul recent finalizat care trece prin Munții Apuseni și care a crescut în ultimele luni și de 8 ori prețul parcelelor.

După creșterea bazată pe consum, pe datorie, vine și nota de plată. Experți: ne așteptăm ca TVA să crească, pentru început
După creșterea bazată pe consum, pe datorie, vine și nota de plată. Experți: ne așteptăm ca TVA să crească, pentru început

Cu o ușoară temperare a prețurilor dar și o creștere a veniturilor, oamenii nu au mai fost la fel de atenți cu bugetul familiei în ultimele luni.