In ciuda vremii blande, 12 oameni au murit, rapusi de complicatiile asociate gripei. In spitale se lucreza in regim de razboi
Exact cand parea ca avem cel mai bland sezon de infectii respiratorii din ultimii ani, gripa loveste puternic si, din nefericire, mortal. 12 oameni, inclusiv un copil, s-au stins din cauza complicatiilor, pentru ca aveau si alte boli cronice.
In acest moment, camerele de garda, si chiar de terapie intensiva, lucreaza in regim de razboi. Pentru ca deseori formele bolii sunt dramatice, conducerea spitalului Elias a hotarat sa vaccineze tot personalul de la Reanimare.
Doua femei de 42 si 65 de ani au ajuns de urgenta la spitalul Elias, cand abia mai puteau respira. Testele au aratat ca ambele erau bolnave de gripa. Desi stiau ca sufera de diabet si obezitate, nu s-au dus nici macar la medicul de familie. Doctorii spun ca evolutia lor a fost constant negativa si de cateva zile sunt ventilate mecanic. Pentru amandoua, prognosticul este foarte rezervat.
Spre deosebire de alti ani, toamna trecuta, o buna parte a personalului medico-sanitar a refuzat imunizarea dar, spune directorul medical al spitalului Elias, avand in vedere severitatea cazurilor de gripa, s-a decis de urgenta vaccinarea tuturor celor care lucreaza la terapie intensiva.
Tot aici s-a cumparat rapid Tamiflu, un antigripal folosit de regula in sectiile de infectioase. Situatia e similara in toata Europa; suntem in a doua jumatate a lunii martie, cand harta trebuia sa fie colorata in galben - adica sa avem preponderent cazuri sporadice. In schimb, apar forme complexe de gripa, cu afectari ale urechii si gatului, dar si hemoragice.
In acest sezon gripal care a debutat tarziu si inca nu s-a incheiat au murit 12 romani. Majoritatea aveau boli asociate, insa exista o exceptie: o fetita de 2 ani din Dolj, fara boli cronice. Pediatrii le spun parintilor ca este crucial sa nu amane prezentarea la medic.
Dr. Ileana Florescu, medic de urgenta Marie Curie: “Am avut un record de prezentari. In jur de 300 de complicatii ORL, iar copiii care deja nu mai pot sa respire sunt internati direct.”
La copii, febra trebuie sa fie semnalul de alarma. Pentru ca, cel mai probabil, si timpul de asteptare in garda va fi crescut, parintii trebuie sa scada temperatura copilului inainte de a porni spre spital.
Sursa: Pro TV
Etichete: viroza, gripa, vaccin antigripal, cazuri de gripa,
Dată publicare:
20-03-2014 18:54