La 32 de ani, un roman s-a nascut a doua oara. "Miracolul" primului transplant de inima dupa 2 ani, in Targu Mures

Ultima actualizare: 30-04-2014 07:00

A primit sansa unei vieti noi. Dupa aproape doi ani de asteptari chinuitoare, un tanar din Dambovita, bolnav de inima, are senzatia ca s-a nascut a doua oara dupa ce a suferit un transplant de cord la Institutul de Boli Cardiovasculare din Targu Mures.

Este prima operatie de acest tip, facuta aici dupa o pauza de doi ani in care salvarea de vieti a fost intrerupta din motive birocratice. Sapte ore a durat interventia chirurgicala, care i-a salvat viata pacientului de 32 de ani.

In cursul noptii, el a primit inima unui tanar din Baia Mare care intrase in moarte cerebrala, dupa un accident. Cu generozitate, familia lui a fost de acord cu donarea organelor. Rudele pacientului care a primit sansa miraculoasa, de a se bucura din nou de viata, sunt recunoscatoare, mai ales ca in ultima saptamana, starea lui se agravase.

"Ni s-a spus ca moare, la Targoviste, ca nu are nici o sansa, dar noi nu am renuntat. Eram disperati. I se invinetea buzele si urechile si nu mai stiam ce sa facem, nici domnii doctor de acolo nu stiau" povesteste Lucretia Calangia, mama pacientului.

Dupa o pauza de doi ani, acesta este primul transplant de inima, facut la Targu Mures. "A crescut foarte mult rata donarii, un lucru foarte bun, dar asa cum am mentionat, pacientii de la care putem prelua cordul trebuie sa implinesca anumite conditii, varsta in primul rand, dar si anumite conditii metabolice pentru ca donatorul sa fie eligibil" a explicat Horatiu Suciu, sef Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures.

Alte trei vieti au fost salvate in cursul noptii, dupa ce si ficatul si rinichii aceluiasi donator au fost transplantate altor pacienti.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO