La 32 de ani, un roman s-a nascut a doua oara. "Miracolul" primului transplant de inima dupa 2 ani, in Targu Mures

27-04-2014 19:55

A primit sansa unei vieti noi. Dupa aproape doi ani de asteptari chinuitoare, un tanar din Dambovita, bolnav de inima, are senzatia ca s-a nascut a doua oara dupa ce a suferit un transplant de cord la Institutul de Boli Cardiovasculare din Targu Mures.

Este prima operatie de acest tip, facuta aici dupa o pauza de doi ani in care salvarea de vieti a fost intrerupta din motive birocratice. Sapte ore a durat interventia chirurgicala, care i-a salvat viata pacientului de 32 de ani.

In cursul noptii, el a primit inima unui tanar din Baia Mare care intrase in moarte cerebrala, dupa un accident. Cu generozitate, familia lui a fost de acord cu donarea organelor. Rudele pacientului care a primit sansa miraculoasa, de a se bucura din nou de viata, sunt recunoscatoare, mai ales ca in ultima saptamana, starea lui se agravase.

"Ni s-a spus ca moare, la Targoviste, ca nu are nici o sansa, dar noi nu am renuntat. Eram disperati. I se invinetea buzele si urechile si nu mai stiam ce sa facem, nici domnii doctor de acolo nu stiau" povesteste Lucretia Calangia, mama pacientului.

Dupa o pauza de doi ani, acesta este primul transplant de inima, facut la Targu Mures. "A crescut foarte mult rata donarii, un lucru foarte bun, dar asa cum am mentionat, pacientii de la care putem prelua cordul trebuie sa implinesca anumite conditii, varsta in primul rand, dar si anumite conditii metabolice pentru ca donatorul sa fie eligibil" a explicat Horatiu Suciu, sef Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant Targu Mures.

Alte trei vieti au fost salvate in cursul noptii, dupa ce si ficatul si rinichii aceluiasi donator au fost transplantate altor pacienti.


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Exclusiv PRO TV Plus
Neti Sandu, previziuni pentru anul 2021. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

20:05
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26